Epidemija

Slovenski premijer: Mjere koje je na nekim graničnim prijelazima poduzela Hrvatska nisu djelotvorne

Hina

Reuters

Reuters

"Do danas u 12 sati nemamo nijednog zaraženog, ali očekujemo da će se to prije ili kasnije dogoditi jer su slučajevi infekcije već zabilježeni u susjednim državama", kazao je Šarec nakon sjednice vladeLJUBLJANA Koronavirus je na slovenskim granicama i očekujemo da će Slovenija uskoro zabilježiti prvi slučaj zaraze, no treba svakako izbjeći stvaranje panike i širenje dezinformacija, što može izazvati dugoročnu štetu, kazao je u četvrtak slovenski premijer Marijan Šarec. 


“Do danas u 12 sati nemamo nijednog zaraženog, ali očekujemo da će se to prije ili kasnije dogoditi jer su slučajevi infekcije već zabilježeni u susjednim državama”, kazao je Šarec nakon sjednice vlade.


“Situacija je ozbiljna, ali se širenjem panike i dezinformacija stanje može samo pogoršati i izazvati dugoročna šteta”, kazao je, dodavši da vlada i stručna tijela prate situaciju iz sata u sat. Najavio je da će javnost biti obaviještena o prvom potvrđenom slučaju zaraze čim se ona dogodi, te da će se reagirati na primjeren način.
Šarec upozorava na mogućnost širenja lažnih vijesti i dezinformacija, kao one o Slovencu koji je navodno inficiran u susjednoj Austriji, iako je test potvrdio da nije zaražen.


Istaknuvši da sve slovenske granice sa susjednim državama ostaju otvorene i dalje, Šarec je kazao da bi njihovo zatvaranje samo uzrokovalo teškoće, a virus ne bi zaustavilo, te da se pokazuje kako niti mjere koje je nakon prvih slučajeva na nekim graničnim prijelazima poduzela Hrvatska nisu efikasne i djelotvorne. Ustvrdio je također da bi zatvaranje granica otežalo opskrbu.


Slovenski premijer kazao je da bi nepotrebna panika mogla izazvati nepotrebno dizanje novca iz banaka ili pretjerano kupovanje zaliha u trgovinama, ustvrdivši da u konačnici takvo ponašanje u Sloveniji, koja još nema nijedan slučaj zaraze, može izazvati veću štetu nego što će je stvarno izazvati novi virus.


U vezi mogućnosti da zbog ulaska virusa u Sloveniju budu otkazane neke sportske priredbe i događaji, poput skorašnjeg svjetskog prvenstva u skijaškim skokovima na Planici, Šarec je kazao da će se o tome odlučivati “od slučaja do slučaja”.


Slovenski premijer potvrdio je također da je vlada iz robnih pričuva danas oslobodila sredstva kako bi zdravstvene ustanove došle do potrebne količine materijala i sredstava za svoj rad u slučaju pojave koronavirusa i njegova širenja.


Slovenska vlada formirala je u vezi sa stanjem oko koronavirusa radnu skupinu koja prati situaciju, a predviđa poduzimanje dodatnih mjera nakon što se u zemlji zabilježi prvi slučaj zaraze.


Za primanje pacijenata kod kojih se potvrdi zaraza predviđeni su ljubljanski i mariborski klinički centri te bolnica za plućne bolesti Golnik kod Kranja, dok će se uzimanje briseva i slanje na daljnji tretman provoditi na 25 izdvojenih mjetsa u urgentnim centrima i regionalnim bolnicama.