Ograničenja na sajmovima

Slovenski ugostitelji razočarani: Zašto je kuhano vino epidemijski rizično, a pečeno kestenje nije?

Hina

NL arhiva

NL arhiva

"Za stolićima pred štandovima s takvom ponudom znalo se nekada okupiti i desetak ljudi, a dopustiti to sada bio bi recept za katastrofu", odgovorila je kritičarima te mjere epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin znanstveni savjet Zabrana prodaje hrane i pića na adventskim sajmovima u Sloveniji razočarala je ugostitelje, ali i ljubitelje kuhanog vina kao neizostavnog dijela te ponude, posebno zbog neobičnog tumačenja vodeće epidemiologinje koja je branila takvu odluku vlade.


“Za stolićima pred štandovima s takvom ponudom znalo se nekada okupiti i desetak ljudi, a dopustiti to sada bio bi recept za katastrofu”, odgovorila je kritičarima te mjere epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin znanstveni savjet.


Protumačila je i zašto se na adventskim sajmovima, koji moraju biti ograđeni – s posebnim ulazom i izlazom radi kontrole covid potvrda – smije prodavati pečeno kestenje, a ne popularni “kuhanček” i hrana.
Kuhano vino se pije u skupini i na jednom mjestu, pa predstavlja velik rizik za širenje virusa, za razliku od pečenog  kestena koji jedemo dok šetamo i bacamo ljuske, rekla je odgovarajući kritičarima Logar.


Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković smatra da je vladina odluka nekonzistentna i neproporcionalna stvarnom riziku, a razljutila ga je i primjedba o bacanju ljuski na pod.


Vladinoj epidemiologinji je odgovorio da se Ljubljančani tako ne ponašaju nego ljuske bacaju u komunalne kontejnere, te izrazio svojevrsnu solidarnost s razočaranim ugostiteljima.


Kao bi se mjera zaobišla, “sajamski” prostor na ljubljanskoj tržnici koja je u nadležnosti gradskih vlasti dva je dana radio u “neepidemijskom” režimu jer je ga je grad prigodno prekvalificirao odlukom da se ne radi o  adventskom događanju nego uobičajenoj tržišnoj djelatnosti na tom prostoru s prodajom hrane i pića.


No, u petak su kućice koje su prodavale jelo i piće zapečaćene odlukom inspektora, unatoč protestima ugostitelja i njihovih stranaka.
Kritičari vlade, a ne samo ljubljanski gradonačelnik, upozoravaju da su se rizična okupljanja sa tzv. adventskih sajmova samo preselila u druge ugostiteljske  lokale koji smiju raditi, te nuditi jeli i piće, doduše uz restrikcije glede broja ljudi u lokalu, te da se propisane  kontrole posjetitelja i njihova covid statusa slabo poštuju.