Gradnja drugog bloka

Slovenija ušla u žestok sukob s Austrijom zbog Krškog: ‘Nuklearku ugasite još danas’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko JelinekLJUBLJANA Najava slovenskog premijera Marjana Šareca da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom izazvala je negativne reakcije u Austriji koja se odrekla nuklearne energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog stoljeća zahtijevali zatvaranje te nuklearke, prenose u petak slovenski mediji.


Reakcije su posebno oštre u južnim dijelovima Austrije, u pokrajinama Koruška i Štajerska.


Zamjenik štajerskog zemaljskog poglavara Michael Schickhofer, član socijalističke stranke SPOe kazao je da je gradnja drugog bloka u Krškom, nakon što sadašnji reaktor 2043. po sadašnjim planovima bude ugašen, “neprihvatljiva”.
Čelnik koruške Slobodarske stranke Gernot Darmann, u pokrajini gdje su na vlasti konzervativci, također je najavio da će organizirati “masovno” prosvjed protiv gradnje drugog nuklearnog bloka u susjednoj državi.


Schickhofer je također austrijsku saveznu vladu pozvao da odmah reagira na Šarecove izjave i u vezi s time uspostavi kontakt s Ljubljanom, javila je austrijska agencija APA.


“Nuklearku u Krškom trebalo bi zatvoriti još danas, a ne sutra, nikako ne smije doći do gradnje drugoga bloka”, kazao je, podsjećajući na neke podatke koji su se i proteklih godina iznosili u Austriji, da se Krško nalazi na tektonskoj prijelomnici, te da zato nije sigurna od potresa.


“Treba nam nacionalno i europsko savezništvo protiv nuklearki.. Moramo ujediniti sve snage da spriječimo širenje nuklearnih elektrana”, kazao je Schickhofer.


Šarec je u četvrtak u razgovoru s vodstvom krške nuklearke izrazio potporu mišljenjima da bi Slovenija u svoje srednjoročne strateške dokumente morala ugraditi gradnju drugog nuklearnog bloka jer od nuklearne energije ovisi velik dio energetske bilance, te da mora biti sigurna da će i u budućnosti imati dovoljno električne struje ako želi gospodarski razvoj.