Nove zaraze

Slovenija s najviše aktivnih slučajeva covida do sada

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno je u Sloveniji 24.230, što je 6,5 posto više nego dan ranije i novi rekord u broju aktivnih zarazaU Sloveniji je u zadnja 24 sata s preko 13 tisuća testova potvrđeno 1843 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica covida-19 umrlo je još 26 ljudi, objavila je u subotu slovenska vlada.


Provedeno je 13,069 testiranja, uključujući PCR testove i antigenske brze testove. Epidemija je još uvijek u porastu, a broj aktivnih slučajeva zaraze premašio je rekord s početka studenog prošle godine, kad ih je bilo nešto više od 23 tisuće.


S 4895 PCR testova potvrđeno je 1380 zaraza, što znači da je 28,2 posto nalaza bilo pozitivnih. S 8174 brzih antigenskih testova potvrđeno je još 463 zaraza, uz 4,7 posto pozitivnih rezultata, objavila je vlada.
Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno je u Sloveniji 24.230, što je 6,5 posto više nego dan ranije i novi rekord u broju aktivnih zaraza, nakon početka studenog prošle godine, kad ih je bilo za skoro tisuću manje.


7-dnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika iznosi 2009, i veća je za 11,5 posto u odnosu na prethodni dan, potvrdilo je ministarstvo zdravstva.


U bolnicama je trenutno 1160 covid pacijenata, devet manje nego dan ranije, a od toga je 191 teži pacinet na intenzivnim odjelima.


Premijer Janez Janša izjavio je u petak da se idućih dana zbog djelomičnog popuštanja mjera tijekom praznika još uvijek ne očekuje smirivanje situacije, a sve je građane pozvao na strpljivost i uvažavanje mjera jer nema druge alternative dok se stanje ne smiri u proljeće, kad procijepljenost stanovništva bude veća.


Najavio je da će njegova vlada plan cijepljenja, nakon što je s prvih 33.000 doza cjepiva podijelila domovima za starije i zdravstvenim ustanovama, objaviti sredinom idućeg tjedna.


Kazao je da je Slovenija u pregovorima s europskim tijelima za kupnju još milijun doza cjepiva Pfizer-BioNTech, ali je demantirao navodnu informaciju iz briselskog portala Politico.eu da je Slovenija naručila samo 26 tisuća doza cjepiva Moderne iako je imala pravo na 600.000 doza.


Prvi put za to čujem, kazao je Janša jučer na konferenciji za novinare.