Odluka Vlade

Slovenija idući tjedan počinje skidati žilet-žicu s granice s Hrvatskom, za to će im trebati 150 dana

Hina

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Predviđa se da će se angažmanom vojske tako dnevno moći skinuti oko 200 dužinskih metara ogradeSlovenska vlada u petak je donijela odluku o početku uklanjanja protumigrantskih prepreka s granice prema Hrvatskoj, kazala je nakon sjendice vlade ministrica unutarnjih poslova Tatjana Bobnar.


“Ograda je bila postavljena kao privremeni instrument i neprihvatljivo je da postane trajan element migracijske politike”, kazala je Bobnar na konferenciji za novinare u Ljubljani


Nova vlada uvest će učinkovit sustav azila za sve koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu, a migracije su stalna pojava u suvremenim društvima i ne pojavljuju se samo u kriznim vremenima, rekla je.
Prema planu ministarstva unutarnjih poslova, navela je Bobnar, pripadnici slovenske vojske počet će uklanjati žičanu ogradu u drugoj polovici idućeg tjedna.


Predviđa se da će se angažmanom vojske tako dnevno moći skinuti oko 200 dužinskih metara ograde, što znači da bi ona mogla biti potpuno demontirana s granice prema Hrvatskoj u 150 radnih dana, kazala je slovenska ministrica unutarnjih poslova.


Vlada je oformila posebno savjetodavno tijelo za pitanje migracija u kojemu su i predstavnici nevladinih udruga i ono je već održalo svoj prvi sastanak, rekla je.


“Svi sudionici sastanka složili su se da ovo tijelo otvara perspektivu za stabilnu i konzistentnu migracijsku politiku koja se obraća svima i širi polje slobode, demokracije i ljudskih prava”, dodala je Bobnar.