Koronavirus u susjedstu

Slovenci upozoravaju: Imamo slučajeve zaraze “uvezene” iz Hrvatske. Zaraženi su bili na Pagu. Njemački mediji javljaju da se na Pagu zarazilo i deset njemačkih maturanata

Hina, P. N.

foto: Reuters

foto: Reuters

"U zadnjem je tjednu od 21 importiranog slučaja njih nešto više od polovice bilo iz Hrvatske..."LJUBLJANA – Premda su zadnjih tjedana u Sloveniji za razliku od stanja od prije mjesec dana prevladavali lokalni prijenosi infekcija koronavirusa, u zadnje se vrijeme ponovo pojavljuju i “importirani slučajevi”, pa i iz Hrvatske, upozorili su u petak slovenski infektolozi.


“U zadnjem je tjednu od 21 importiranog slučaja njih nešto više od polovice bilo iz Hrvatske”, kazala je u petak u izjavi novinarima epidemiologinja nacionalnoga instituta za javno zdravjje (NIJZ) Marta Grgič Vitek, dodavši da to ne čudi jer u Hrvatskoj ljetuje ili boravi velik broj slovenskih državljana.


Takvi se importirani slučajevi najviše bilježe kod ljudi mlađih od 24 godine koji se u inozemstvu ne paze nego odlaze na masovna druženja i zabave, gdje je mnogo ljudi, pa je mogućnost zaraze toliko veća, naglasila je slovenska infektologinja.


Koronavirus stigao s Paga
Kao jednu od lokacija iz kojih dolaze “importirani” slučajevi navela je otok Pag, rekavši da je riječ o mladima koji odlaze u klubove i na masovna druženja gdje se ne pridržavaju pravila fizičke distance iako sam Pag nije problematičan s obzirom da broj potvrđenih zaraza među lokalnim stanovništvom nije velik.


Slovenski mediji ovih su dana opširno prenosili članke iz njemačkog i češkog tiska o svojim turistima koji su se navodno zarazili u Hrvatskoj, posebno problematizirajući plažu na Zrću i tamošnje noćne klubove.


I njemački mediji govore o zarazi na Pagu


Njemački mediji također javljaju o deset svojih državljana koji su se navodno zarazili na Pagu. U pitanju su maturanti koji su bili na odmoru u Hrvatskoj, točnije na Pagu.


Glasnogovornici distrikta Göppingen ustvrdila je da većina maturanata ima simptome slične gripi, uključujući i respiratorne probleme. Svi maturanti nalaze se u samoizolaciji.


Putovanje na Pag njemačkim maturantima organizirala je agencija specijalizirana za party putovanja. Također njemački mediji pišu da se sve više javljaju slučajevi zaraze uvezeni s Balkana.


U Sloveniji deset novih slučajeva


U Sloveniji je u prethodna 24 sata sa 753 testiranja na koronavirus potvrđeno 10 novih slučajeva koronavirusa, pa slovenski epidemiolozi procjenjuju da se zdravstveno stanje u državi glede covida-19 stabilizira i smiruje.


Što se tiče putovanja u inozemstvo koja nisu nužna, NIJZ je ponovno, posebno mlade ljude, u petak pozvao da se drže svih mjera koje propisuju lokalne vlasti i epidemiolozi, te održavaju higijenu ruku i i druge zdravstvene mjere kako bi smanjili mogućnost zaraze.