Jelko Kacin

Slovenci prijete: Ako ovako nastavi rasti broj novozaraženih, Hrvatska nije više sigurna zemlja

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

"Broj novozaraženih u Hrvatskoj zadnjih se dana drastično povećao", kazao je KacinUkoliko broj novozaraženih u Hrvatskoj premaši 10 na sto tisuća stanovnika Hrvatska će biti uklonjena s popisa epidemiološki sigurnih zemalja, upozorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik slovenske vlade za koronakrizu Jelko Kacin.


Kacin je kazao da je slovenski premijer Janez Janša zadnjih dana bio u kontaktu s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i da će se oni ponovo čuti danas.


“Broj novozaraženih u Hrvatskoj zadnjih se dana drastično povećao”, kazao je Kacin, upozorivši posebno na problem širenja zaraze među mladima koji moguće respiratorne teškoće kriju i ne prijavljuju svom liječniku.
Ukoliko se trend naglog povećanja novih zaraza takvim tempom nastavi, Hrvatska bi već ovih dana mogla postati epidemiološki nesigurna država, odnosno prebačena sa “zelene liste” epidemiološki sigurnih država na “žutu listu” jer bi prešla kriterij slovenske vlade i epidemioloških službi za epidemiološki sigurne države -one koje imaju u zadnjih 14 dana najviše deset oboljelih na 100 tisuća stanovnika.


Straši li vlada slovenske turiste?


To znači da bi Hrvatska došla u kategoriju u kojoj je trenutno Crna Gora.


Ne radi se o tome da vlada straši slovenske turiste ili savjetuje da se u te države ne odlazi, ali se moraju ponašati odgovorno i vrlo oprezno i ne riskirati da dobiju zarazu, pojasnio je Kacin


Osim toga, pri povratku iz tih zemalja nije potrebna obvezujuća 14-dnevna karantena, ali oni koji na takve destinacije odlaze moraju biti odgovorni i ponašati vrlo oprezno, pojasnio je Kacin.


Za putnike iz država na “crvenoj listi” na slovenskoj granici određuje seobvezujuća karantena i tu su Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija, Albanija i Portugal.


Kacin je kazao da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj trenutačno “specifična” jer je na primjer uspješno izoliran klaster (žarište) u Đakovu, ali je zabrinjavajuće stanje u Zagrebu, gdje nije samo klaster u psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan nego među mladima koji posjećuju privatne zabave i disko klubove.


Odluka Hrvatske da se dopusti rad noćnih i disko klubova s velikim brojem mladih ljudi je Sloveniji “nerazumna” i “nerazumljiva” jer je i u drugim državama to bio jedan od najčešćih načina prijenosa, upozorio je Kacin, dodavši da slovenska vlada zahtijeva da se ta odluka promijeni kako bi se stanje stabiliziralo.


Kao vrlo veliku opasnost naveo je održavanje masovnih druženja mladih na hrvatskoj obali, kazavši da je mnogo mladih Slovenaca već rezerviralo mjesta na Zrću i da su takve zabave neprihvatljive.


“Nerazumno je da su dopustili Zrće”


“Iznenađuje nas da se Hrvatska odlučila dopustiti razuzdavanje zabave u zatvorenim prostorima i događanja poput onih na Zrću, to je doslovno nerazumno”, kazao je Kacin.


Kacin je kazao da je slovenska vlada raspravljala o stanju širenja koronavirusa u jugoistočnoj Europi, kako u zemljama koje su turistička destinacija za Slovence ili tamo imaju prijatelje i rodbinu, s upozorenjem da je u lipnju bilo 44 “importiranih” slučajeva unosa koronavirusa u Sloveniju.


Iz Srbije je bilo 16 takvih prijenosa zaraze, iz BiH15, iz Kosova 6, a po jedan unos iz Rusije, Kazahstana, Švedske, SAD-a, Hrvatske, Austrije i Njemačke.


Kacin je kazao da se sumnja kako službeni brojevi o novooboljelima u Srbiji ne odgovaraju stvarnom stanju, da je tamo jedno od velikih žarišta širenja zaraze bila utakmica finala kupa Crvena Zvezda – Partizan sa 16.000 gledatelja, pa je odatle došlo i do prijenosa zaraze u Crnu Goru.


“Problematično je to što se mladi iz različitih razloga ne javljaju liječniku nakon simptoma respiratornih smetnji, pa se prikazuje nerealno stanje”, naveo je Kacin na konferenciji za novinare u Ljubljani.


Slovencima je Grčka sigurna destinacija


Što se tiče Grčke, Kacin je kazao da je broj novih zaraza u toj zemlji nizak, da su podaci koji se službeno iznose vjerodostojni i da je Grčka sigurna turistička destinacija.


U Makedoniji koja je na “crvenoj” listi epidemiološki nesigurnih, pa je karantena pri ulazu u Sloveniju obvezna stanje se polako smiruje, a iz Makedonije nije bilo nijednog slučaja unosa virusa, iznio je Kacin.


Kazao je da je i u Sloveniji, osobito među mladima, problem nekontrolirano druženje bez fizičke distance i drugih epidemioloških mjera u zatvorenim prostorima, a vlada je pooštrila i mjeru okupljanja na javnim prostorima, pa će na jednom mjestu i uz potrebne mjere na raznim događanjima smjeti biti najviše 50 ljudi, deset puta manje nego do sada.


Kako bi pojačala kontrolu nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji uskoro će se u Sloveniji besplatno nuditi program koji se instalira na mobilni telefon i oni koji ga dobrovoljno instaliraju upozorava na eventualne bliske kontakte s osobom s aktivnom zarazom.