Osvajaju grad za gradom

Sljedeća meta – Slovjansk. Rusi bacili sve snage na osvajanje zadnjeg ukrajinskog vojnog uporišta u Donbasu

Hina

Reuters

Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je priznao da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u DonbasuNakon što je Rusija za vikend zauzela istočni ukrajinski grad Lisičansk, ruske snage sada idu na grad Slovjansk, tvrdi u ponedjeljak ukrajinski glavni stožer.


“Rusi pokušavaju uspostaviti kontrolu nad selima Bohorodične, Dolina i Mazanivka, u smjeru Slovjanska”, naveo je glavni stožer Ukrajine u svom dnevnom priopćenju.


Sva tri sela nalaze se manje od 20 kilometara sjeverno i sjeveroistočno od Slovjanska, na južnoj strani rijeke Sjeverni Donjec.
Ruske snage pokušavale su potisnuti ukrajinske snage na novu obrambenu liniju između gradova Siversk, Soledar i Bakhmut, navodi se u priopćenju.


Ova tri grada udaljena su oko 30 do 40 kilometara istočno od urbanog područja Slovjansk-Kramatorsk, posljednjeg ukrajinskog vojnog uporišta u Donbasu.


Ruski državni mediji u nedjelju ujutro objavili su da su ruske i separatističke snage preuzele punu kontrolu nad Lisičanskom, posljednjim velikim gradom pod ukrajinskom kontrolom u regiji Luhansk, nakon pada Sjeverodonecka.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je priznao da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, no najavio da će se taktikom vojske i novim oružjem vratiti kontrola nad tim područjem.