Zaštita autora

SLIJEDI SERIJA PARNICA? Europski sud donio presudu koja će promijeniti internet kakav znamo

Hina

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Odluka Europskog suda pravde (ECJ) uslijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj 'skinuo' fotografiju Cordobe s internetske stranice putničke agencije kako bi ilustrirao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici školeKorisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je u utorak najviši sud EU-a, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama.


Regulatori kažu da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnike i izdavače prava na zaradu.


Odluka Europskog suda pravde (ECJ) uslijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj ‘skinuo’ fotografiju Cordobe s internetske stranice putničke agencije kako bi ilustrirao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici škole.
Fotograf Dirk Renckhoff zbog toga je tužio grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 eura.


»Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internetskoj stranici uz dopuštenje autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora«, kažu suci.»Objavom na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici«, dodali su.

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konzultant Nils Rauer.


»Ideja je da mi kao društvo moramo poštivati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Europske, komisije, Europskog parlamenta i suda je upravo to«, dodao je.