Analiza ISW-a

Slijede teški dani za Ukrajinu, Kremlj mijenja pristup ratu: ‘Shvatili su greške, spremaju se za odlučujuću akciju’

Portal Novilist.hr

REUTERS

REUTERS

ISW je izdvojio pet točaka na kojima će se bazirati promjena ruskog pristupa ratu u idućih pola godineInstitut za proučavanje rata (ISW) u današnjoj se analizi bavi prekretnicom u ruskom pristupu ratu u Ukrajini i bitnim promjenama s ciljem da Moskva opet preuzme inicijativu, a moguće i okonča ono što i dalje naziva “specijalnom vojnom operacijom”.


Podsjećaju kako je Putin početkom prosinca počeo javno signalizirati pripreme da ukrajinska kriza preraste u dugotrajni rat.


“Kremlj se vjerojatno sprema provesti odlučnu stratešku akciju u sljedećih šest mjeseci s namjerom da ponovno preuzme inicijativu i prekine trenutačni niz operativnih uspjeha Ukrajine. Rusija u proteklih 11 mjeseci nije uspjela postići većinu svojih glavnih ciljeva. Nisu zauzeli Kijev, niti Donjecku i Lugansku oblast ili održali uspjehe u Harkovskoj oblasti i Hersonu. Ni raketni napadi na kritičnu infrastrukturu pod vodstvom generala Sergeja Surovikina nisu proizveli značajnije operativne učinke. Putin i drugi visoki dužnosnici Kremlja nastavljaju ponavljati kako nisu odustali od maksimalističkih ciljeva, ali je sve više dokaza da se mijenjaju temeljni aspekti ruskog pristupa ratu”, navodi se u analizi.


Pet točaka
ISW je izdvojio pet točaka na kojima će se bazirati promjena ruskog pristupa ratu u idućih pola godine.


Prvo, radi se o drastičnom proširenju konvencionalne vojske formiranjem novih divizija i povećanjem starosne granice za regrutaciju. Broj vojnika se u dogledno vrijeme namjerava povećati do dva milijuna.


Drugo, odustaje se od upućivanja nepripremljenih mobiliziranih postrojbi na ratište, već će se produžiti period njihove obuke.


Treća točka vezana je za ponovno oživljavanje ruske vojne industrije, ali i namjeru da se nabave dodatne količine oružja, poput bespilotnih letjelica.


Četvrto, Putin opet centralizira liniju zapovijedanja nad ukrajinskim ratom, uz ispravljanje dosadašnjih nedostataka u zapovjednoj strukturi. Javna je stvar u Moskvi da general Sergej Surovikin nije došao do uspjeha, stoga je rat u Ukrajini sada dodijeljen načelniku Glavnog stožera Valeriju Gerasimovu. Dosad ga je Putin držao po strani.


Peto, Kremlj je poduzeo dodatne napore za stavljanje pod kontrolu medijskog prostora. Propagandisti Kremlja također su intenzivirali narative o međunarodnim pravnim posljedicama koje čekaju Rusiju ako ne dobije rat, što bi trebalo potaknuti strah od poraza i motivirati javnost za novu posvećenost ratu.


Maksimalistički pristup


“Napori Kremlja da se pripremi za odlučnu stratešku akciju ove godine, ne isključuju se s mogućnošću dugotrajnog rata. Rat neće završiti, niti će Rusija nužno izgubiti, ako bilo koja od ovih akcija ne uspije”, analizira ISW.


Institut je izdvojio i nekoliko konkretnijih akcija koje bi mogle uslijediti u idućih pola godine.


U prvom redu to je velika ofenziva u području Luganske oblasti. Radi se o logistički najostvarivijem cilju. S druge strane, malo je vjerojatno da će izvesti novu veliku akciju u južnoj Ukrajini.


Druga konkretna akcija vezana je za dodatno obrambeno osiguravanje Donjecke i Luganske oblasti, obzirom se očekuje da bi Ukrajina upravo na tom području mogla poduzeti novu veliku protuofenzivu.


Malo je, pak, vjerojatna nova velika ruska ofenziva u sjevernoj Ukrajini. No Kremlj svejedno će u idućim tjednima dodatno proširiti svoju vojnu prisutnost u Bjelorusiji, što teoretski može podržati novu liniju napada na tom području.


“Kremlj zadržava svoje maksimalističke ciljeve zauzimanja cijele Ukrajine, iako je dosad loše vodio rat. Pitanje je hoće li i s ovim promjenama popraviti svoj pristup. No ruske su snage i dalje opasne, a Ukrajini je potrebna stalna podrška zapadnih saveznika”, procjenjuje ISW: