Teritorijalne pretenzije

Skandalozna karta: Sad je potpuno jasno, Orban bi veliku Mađarsku s dijelovima Hrvatske

Denis Romac

Foto Reuters

Foto Reuters

Orbanova vlada žali nad gubitkom »dvije trećine teritorija«, no riječ je o području koje nije oduzeto, nego većinom vraćeno kome pripadaRIJEKA – Nakon geografske karte Italije proširene na Istru, Rijeku i Dalmaciju, koju je putem društvenih mreža objavio pročelnik gradskog poglavarstva Trsta, izvjesni Lorenzo Giorgi, slične teritorijalne pretenzije stižu i iz Mađarske, ali ovaj put iz samog državnog vrha. Naime, ured mađarskog premijera Viktora Orbana objavio je ovih dana na svom službenom računu na Twitteru geografsku kartu velike Mađarske, uz žaljenje što je zbog Trianonskog ugovora Mađarska ostala bez »dvije trećine svog teritorija«. Povod za objavljivanje skandalozne karte, kojom su veliki teritoriji susjednih zemalja, pa i Hrvatske, obuhvaćeni velikom Mađarskom, ovogodišnji je praznik nacionalnog jedinstva, što predstavlja dodatan skandal i jasno ukazuje na velikomađarsko raspoloženje u Budimpešti – i to u uredu Viktora Orbana – u kojem mnogi hrvatski nacionalisti i desničari vide uzora.


Nacionalno jedinstvo


Trianonskim ugovorom, potpisanim 4. lipnja 1920., Mađarska je ostala bez oko 60 posto teritorija i 40 posto stanovništva prijeratne Ugarske. Teritorij je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine SHS i Rumunjske, zbog čega se Trianonski ugovor u Mađarskoj smatra velikom nepravdom, zbog čega se dan kada je potpisan Trianonski ugovor u Mađarskoj obilježava kao dan nacionalnog jedinstva.


Uz kartu velike Mađarske ured za komuniciranje mađarske vlade objavio je i članak u kojem se navodi kako je Trianonski ugovor uništio mađarsko društvo, gospodarstvo i politički sustav. Te su riječi citat državnog tajnika za nacionalnu politiku Arpada Janosa Potapija, što im daje službeni karakter.
Premda Orbanova vlada na Twitteru žali nad gubitkom »dvije trećine mađarskog teritorija«, nije riječ o teritoriju koji je oduzet Mađarskoj, nego teritoriju koji je većinom vraćen onima kojima i pripada. Nacionalistički narativ uvijek je isti: i Orbanova vlada se usredotočila na trenutak u povijesti kada je Mađarska bila teritorijalno najveća, što onda opravdava i vapaj za »prirodnim granicama«.


Nije prvi put


Valja pritom imati na umu da ovo nije prvi put da se Orban i njegova vlada razmeću kartom velike Mađarske. Početkom desetljeća, kada je Mađarska preuzimala predsjedanje Europskom unijom, Mađari su u atriju sjedištu EU u Bruxellesu stavili golemi tepih – na čak 202 kvadratna metra – s kartom velike Mađarske iz 1848. godine, u vrijeme kada su u sastavu tadašnje Ugarske bili veliki dijelovi Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke i Rumunjske. Mađarsko opravdanje bilo je kako je riječ o kulturnom i povijesnom simbolu, što je izazvalo brojne reakcije i osude iz susjednih zemalja.


U Mađarskoj je na benzinskim crpkama teško pronaći autonaljepnicu s kartom današnje Mađarske, jer su u prodaji isključivo karte velike Mađarske, a takvu naljepnicu na svom automobilu navodno ima i mađarski premijer Orban, baš kao i kartu velike Mađarske u svom uredu. Kada se tome pridoda činjenica da Orbanova Mađarska pokušava proširiti svoj utjecaj na susjedne zemlje – Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku, Rumunjsku, Srbiju i Ukrajinu – pogotovo na područjima na kojima živi mađarska manjina, financijski i gospodarski, pa čak i putem neobičnih investicija u nogomet i nogometne akademije, onda se nameće zaključak da je Orbanova sklonost starim geografskim kartama ipak puno više od hobija.


Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u posebnom je priopćenju najoštrije protestiralo zbog karte anonimnog Giorgija, osuđujući izražavanje teritorijalnih pretenzija. Zato će biti zanimljivo vidjeti hoće li ministarstvo Marije Pejčinović Burić na isti način reagirati i u Orbanovom slučaju, koji je neusporedivo ozbiljniji od provokacije iz Trsta.