POKUŠAJ NAPADA

Sjevernoirski militanti postavili bombu u kamion koja je trebala eksplodirati na dan brexita

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

»Oni su namjeravali, vjerujemo, a tako su rekli, da naprava eksplodira otprilike u vrijeme kada je Ujedinjena Kraljevina napustila EU«, rekao je dužnosnik policije George Clarke na konferenciji za medije u četvrtakBELFAST – Sjevernoirski militanti nadali su se da će bomba koju su prošlog tjedna postavili u kamion trajektom prijeći u Britaniju i eksplodirati u trenutku izlazka te zemlje iz Europske unije, objavila je policija u četvrtak.


Policija je prvo 31. siječnja dobila upozorenje da je bomba u kamionu u luci u Belfastu. U telefonskom pozivu jednom mediju rečeno je da kamion trajektom trebao prijeći iz Sjeverne Irske u Škotsku, no policija nije mogli naći vozilo.


Trajekt je otplovio i stigao na dan kada je Ujedinjena Kraljevina napuštala Europsku uniju. Odluka o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije duboko je podijelila Sjevernu Irsku.
U ponedjeljak je policija dobila drugi poziv, u kojem je ovoga puta navedeno ime prijevozničke tvrtke kojoj pripada kamion što ih je dovelo do vozila koje nije ni napustilo Sjevernu Irsku.


»Oni su namjeravali, vjerujemo, a tako su rekli, da naprava eksplodira otprilike u vrijeme kada je Ujedinjena Kraljevina napustila EU«, rekao je dužnosnik policije George Clarke na konferenciji za medije u četvrtak.


Policija je rekla da su bombu postavili proirski militanti koji se protive Sporazumu na Veliki petak iz 1998. te su manjim intenzitetom nastavili kampanju nasilja.


Eksplozivna naprava je nađena pričvršćena na vozilu u industrijskoj zoni u sjevernoirskom gradu Lurganu.


Policija je rekla da je naprava predstavljala ozbiljnu opasnost za vozača, sudionike u prometu i ostale građane.