Travestija pravde

Sinovi oprostili Khashoggijevim ubojicama. Zaručnica: ‘Nitko nema pravo na takav oprost’

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersSin saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Turskoj 2018. godine, u petak je rekao da su on i njegova braća oprostili ubojicama svog oca, no njegova zaručnica objavila je u svojoj reakciji da nitko nema pravo na takav oprost.


„Mi, sinovi mučenika Jamala Khashoggija, objavljujemo da smo u ime Boga oprostili onima koji su ubili našeg oca. Duboko se nadamo da će nas svemoćni Bog nagraditi zbog toga“, napisao je na Twitteru Salah Khashoggi.


Salah živi u Saudijskoj Arabiji, koju dio međunarodne zajednice optužuje da stoji iza ubojstva Khashoggija, koji je kritično pisao o Rijadu.
Turski i američki dužnosnici tvrde da je sponzor ubojstva bio saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.


Rijad je u početku negirao ubojstvo, a potom tvrdio da su ga počinili saudijski agenti koji su djelovali na svoju ruku.


Saudijske vlasti su u prosincu objavile da je zbog ubojstva novinara petero ljudi osuđeno na smrt, nakon suđenja koje je trajalo godinu dana i kritizirano je zbog svoje tajnovitosti.


Osim pet smrtnih presuda, trojica osumnjičenika dobila su 24 godine zatvorske kazne zbog „prikrivanja zločina“, objavili su tada saudijski tužitelji.


Agencija France Presse piše kako „oprost“ novinarovih sinova omogućava optuženima da izbjegnu smrtnu kaznu. Sveukupno je osuđeno 11 pojedinaca, a međunarodne humanitarne organizacije presudu su prozvale „travestijom pravde“.


Turska zaručnica ubijenog Khashoggija napisala je, reagirajući na to u petak na Twitteru, da „nitko nema pravo oprostiti njegovim ubojicama“, piše francuska agencija.


„Nećemo stati dok se ne zadovolji pravda za Jamala“, napisala je Hatice Cengiz na Twitteru.


Tijelo Khashoggija, nekad bliskog saudijskoj kraljevskoj obitelji, nikad nije pronađeno. Khashoggi je imao i američko državljanstvo, a u SAD-u je i živio nakon što se razišao s kraljevskom obitelji.


Posljednji put je viđen 2. listopada 2018., prije no što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi sredio papirologiju potrebnu da bi se mogao vjenčati sa svojom zaručnicom koja ga je čekala ispred te institucije.