Diplomatski sukob

Šefovi diplomacije 27 zemalja EU pružili potporu Francuskoj u “podmorničkoj krizi” s Washingtonom”

Hina

Reuters

Reuters

Ova situacija ponovo upućuje na potrebu "jačanje kapaciteta djelovanja europske obrane", ocijenio je predsjednik Europskog vijeća Charles MichelZemlje Europske unije pružile su u ponedjeljak “potporu” Francuskoj u podmorničkoj krizi s Washingtonom, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.


Ministri vanjskih poslova dvadeset sedam zemalja, koji su se sastali na rubu godišnjeg zasjedanja UN-ove Opće skupštine “jasno su izrazili svoju solidarnost s Francuskom”, rekao je novinarima.


Prošli tjedan objavljeno je da je sklopljen trojni sigurnosni savez između SAD-a, Australije i Velike Britanije u cilju suprotstavljanja Kini.
Tim paktom Francuska je izgubila unosan posao prodaje podmornica Australiji koja se okrenula Amerikancima i Britaniji, što je razbjesnilo Pariz koji tvrdi da mu je savez sklopljen iza leđa.


Ova situacija ponovo upućuje na potrebu “jačanje kapaciteta djelovanja europske obrane”, ocijenio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.


Kriza podmornica


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel osudio je u ponedjeljak “nedostatak lojalnosti i transparentnosti” Sjedinjenih Država u “krizi podmornica” gdje im je na suprotnoj strani Francuska.


“Osnovna načela između saveznika su transparentnost i povjerenje, koji su nerazdvojni. A što ovdje vidimo? Jasan nedostatak transparentnosti i lojalnosti”, rekao je Michel novinarima u New Yorku na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.


Europska unija je zatražila od Washingtona “objašnjenje kako bi pokušala bolje razumjeti koje namjere stoje iza objave strateškog partnerstva” između Sjedinjenih Država, Velike Britanija i Australije “jer je to nerazumljivo”, dodao je.


Prošli tjedan objavljeno je da je sklopljen trojni sigurnosni savez između SAD-a, Australije i Velike Britanije u cilju suprotstavljanja Kini.


Europljani se osjećaju kao da ih američki predsjednik Joe Biden ignorira, kao što je bio slučaj s njegovim prethodnikom Donaldom Trumpom, ističe agencija France presse.


Tijekom mandata bivšeg američkog predsjednika “barem je bilo jasno… da EU nije bila partner ni neophodan saveznik”, rekao je Charles Michel.


Nedostatak volje


Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u ponedjeljak je, na američkom tlu, ponovo kritizirao “nedostatak volje za konzultiranje” Sjedinjenih Država u podmorničkoj krizi i “nastavak obrazaca ponašanja iz vremena za koja smo mislili da su prošla”.


“Ponajprije je riječ o nestanku povjerenja među saveznicima” koji “zahtijeva snažno promišljanje Europljana”, rekao je na tiskovnoj konferenciji u New Yorku, na rubu godišnje Opće skupštine UN-a.


“Savez znači transparentnost”, “predvidljivost”, “iznošenje stajališta”, “dijalog”, “neskrivanje”, ocijenio je, “sve to zahtijeva danas pojašnjenje”.


Ponovo je izrazio žaljenje zbog “nagle objave” američkog predsjednika Joea Bidena o novom strateškom savezu s Australijom i s Velikom Britanijom koji minira unosan ugovor o francuskim podmornicama s Canberrom.


To podsjeća na “nastavak obrazaca ponašanja iz vremena za koja smo mislili da su prošla”, istaknuo je, jasno smjerajući na mandat bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.


Ministar je ujedno izrazio žaljenje zbog “izrazito konfliktnog smjera” u odnosima s Kinom koji se primjećuje na američkoj strani, ocijenivši da se Europljani moraju zauzimati za “alternativni obrazac” koji se temelji na “nadmetanju”, gdjekad i “snažnom”.


Požalio je zbog toga što je Europa “isključena” iz američke strategije za indopacifičko područje.


Jean-Yves Le Drian nije rekao kada će se dogoditi najavljeni telefonski razgovor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegova američkog kolege Joea Bidena. Bit će to “ovih dana”, rekao je kratko.


Što se njega tiče, “nije se planirao sastati” s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u New Yorku. “Imat ću prigodu susresti se s njime u hodnicima”, rekao je samo.