Isprika nije dovoljna

Šef Olimpijskih igara Tokio 2020 morao podnijeti ostavku zbog seksističkih komentara

Hina

Reuters

Reuters

Iako se u četvrtak činilo da bi na njegovo mjesto mogao doći načelnik Olimpijskoga sela Saburo Kawabuchi, koji kaže da ga je Mori zamolio da ga zamijeni, u petak se ta opcija čini manje izglednomŠef Olimpijskih igara Tokio 2020 Yoshiro Mori podnio je u petak ostavku, nakon seksističkih komentara koji su izazvali kritike u zemlji i inozemstvu zbog kojih se ponovno ispričao.


“Moji neprimjereni komentari izazvali su velike probleme. Žao mi je”, rekao je Mori (83) na sastanku organizacijskog odbora Olimpijskih igara.


Naglasio je da je sada najvažnije osigurati da Olimpijske igre u Tokiju budu uspješne.
Osamdesettrogodišnji Mori, bivši japanski premijer, izazvao je zgražanje diljem svijeta svojim seksističkim komentarima da žene previše govore, koje je izgovorio na sastanku olimpijskog odbora.


Ispričao se, ali je dosad odbijao podnijeti ostavku, unatoč sve brojnijim zahtjevima da odstupi.


Njegova ostavka manje od šest mjeseci prije početka Ljetnih olimpijskih igara raspirit će nove sumnje u to da će se odgođene Olimpijske igre održati ove godine.


Olimpijski odbor već sada razmišlja o tome kako održati sigurne Igre, na kojima će se okupiti tisuće natjecatelja, a moguće i gledatelja, u jeku pandemije koronavirusa.


Iako se u četvrtak činilo da bi na njegovo mjesto mogao doći načelnik Olimpijskoga sela Saburo Kawabuchi, koji kaže da ga je Mori zamolio da ga zamijeni, u petak se ta opcija čini manje izglednom.