Jens Stoltenberg

Šef NATO-a priznao: “Nisu svi unutar Savez za pristupanje Ukrajine”

Hina

Reuters

ReutersGlavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg priznao je u srijedu da su članovi saveza podijeljeni u vezi s pristupanjem Ukrajine koje će biti na dnevnom redu sastanka na vrhu u Vilniusu u srpnju.


“O tom pitanju postoje razlike u mišljenju unutar saveza”, priznao je Jens Stoltenberg u obraćanju u German Marshall Fundu u Bruxellesu, podsjetivši da se “u NATO-u odluke donose konsenzusom”.


“Tijekom dana ću razgovarati telefonom o koracima koje treba poduzeti i o odgovoru na želju Ukrajine da uđe u NATO”, dodao je.
“Nitko vam ne može točno reći što će se odlučiti na summitu u Vilniusu”, rekao je.


Amerikanci i mnogi drugi saveznici žele ostati pri izjavi iz Bukurešta, rekli su u povjerenju  za AFP diplomati Sjevernoatlantskog saveza. Sa sastanka na vrhu u tome gradu 2008. čelnici su poručili da će Ukrajina i Gruzija “biti članice NATO-a”, ne otkrivši kada će to biti.


Članstvo u NATO-u omogućilo bi Ukrajini da se pozove na odredbu o kolektivnoj obrani u članku 5 koji sve članice obvezuje da ju brane u slučaju napada.


Traju pregovori o “postavljanju temelja za dogovor o članstvu”, rekao je jedan od diplomata. Postoji mogućnost da se Ukrajini daju sigurnosna jamstva, kao Švedskoj, čije pristupanje priječe Turska i Mađarska.


“Francuska je spremna dogovoriti se s Ukrajinom da joj se daju sigurnosna jamstva koja će joj pomoći da se dugoročno brani i eventualno spriječi buduće agresije”, rekao je glasnogovornik Quai d’Orsayja.


No oko pojma “jamstva” ne postoji konsenzus u okviru saveza, dodali su diplomati.


“Najveće sigurnosno jamstvo bit će pristupanje NATO-u, ali to se neće dogoditi dok traje rat”, istaknuo je Jens Stoltenberg.