Naljutili sugrađanke

SEDAM ŽENA NA JEDNOGA: Gradska vlast Banja Luke turistima kao znamenitost ponudila Banjalučanke

P. N.

foto: wikimedia commons

foto: wikimedia commons

 "Na uvredljiv i seksistički način predstavljene su žene Banja Luke", s namjerom da se tako "upotpuni turistička ponuda".Vlasti Banja Luke izazvale su pravi skandal tamo gdje ga nitko ne bi očekivao: pri odabiru viber stickera na natječaju koji za cilj ima doprinijeti vizualnom identitetu grada.


Naime, prije par mjeseci Grad je pozvao sve zainteresirane kreativce s područja banja Luke da “putem jedinstvenog dizajnerskog rješenja predstave svoj grad u formi Viber stikera”. Traženo dizajnersko rješenje moralo je biti inspirirano Banjom Lukom, njezinim znamenitostima, kulturnim i povijesnim naslijeđem, osobama, gradskim manifestacijama, specifičnostima, lokalnim izrazima ili rečenicama.


Kad su izabrani stickeri predstavljeni, među njima se našao i jedan kojeg mnogi smatraju uvredljivim prema svim ženama Banja Luke. Na stickeru su nacrtane siluete sedam vitkih žena, s natpisom: “Ovdje je 7/1”. Jasno, ovo vizualno rješenje naslanja se na mit, odnosno promovira mit o Banja Luci kao gradu u kojem broj žena daleko nadmašuje broj muškaraca, odnosno u kojem na jednog muškarca “dolazi” sedam žena.
Činjenica da se ovo vizualno rješenje našlo među pobjedničkim radovima izazvalo je reakcije brojnih organizacija. Fondacija Udružene žene Banja Luka, primjerice, osudila je odluku gradskih vlasti i promoviranje stickerom koji, poručuju, “na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banja Luke”, s namjerom da se tako “upotpuni turistička ponuda”.


– Kao organizacija koja se preko 20 godina bavi zaštitom ženskih prava i ravnopravnosti spolova ukazujemo da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promovira žene Banja Luke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminira sve građanke Banja Luke, navele su članice Fondacije Udružene žene Banja Luke.