Slučaj Jamala Khashoggija

Saudijska Arabija odbacila američke tvrdnje da prijestolonasljednik bin Salman stoji iza ubojstva novinara

Hina

Reuters

ReutersSaudijska Arabija u potpunosti je odbacila u petak američko izvješće u kojem se prijestolonasljednik Mohamed bin Salman optužuje da stoji iza ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018.


“Vlada Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje lažne i štetne zaključke sadržane u izvješću koje se tiče vodstva Kraljevstva i ne može ih prihvatiti ni u kom slučaju”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.


Američko izvješće “sadrži pogrešne zaključke i informacije”, dodaje se.
U priopćenju se ističe da je “doista nesretna okolnost da je izvješće, s neopravdanim i pogrešnim zaključcima, objavljeno dok Kraljevstvo jasno osuđuje taj odurni zločin a njegovi su čelnici poduzeli potrebne mjere kako bi zajamčili da se takva drama više nikad ne ponovi”.


Ministarstvo naglašava da je “partnerstvo Saudijske Arabije i SAD-a čvrsto i snažno i utemeljeno već desetljećima na međusobnom poštivanju”.


“Nadamo se da će se partnerstvo nastaviti na tim istim temeljima”, dodaje se.


U izvješću američke obavještajne agencije s kojeg je u petak skinuta oznaka tajnosti kaže se da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio operaciju zarobljavanja ili ubojstva novinara Jamala Khashoggija koji je kritički pisao o kraljevskoj obitelji te je naposljetku ubijen.


Khashoggi je imao dozvolu boravka u SAD-u, a u kolumnama za Washington Post oštro je kritizirao politike princa Mohamada bin Salmana poznatog kao MBS.


Ubio ga je 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Njegovo je tijelo navodno raskomadano, no posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.