Grlić Radman

Sastanak u UN-u: Hrvatska je međunarodno priznati akter u razminiranju

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Zadarski list

Ilustracija / Foto Zadarski list

Sastanak, koji se održava u povodu druge obljetnce ruske agresije na Ukrajinu, inicirale su Ukrajina i ItalijaHrvatska je respektabilni i međunarodno priznati akter u razminiranju, rekao je u četvrtak Gordan Grlić Radman uoči ministarskog sastanka u UN-u na temu humanitarnog razminiranja i posljedica na sigurnost hrane koji je Hrvatska ko-sponzorirala sa Švicarskom, Litvom i Poljskom.


„Hrvatska ima najviše iskustva oko razminiranja. Hrvatska se doista promovirala kao respektabilni i međunarodno priznati akter u sustavu protuminskog djelovanja i korištenju tehničkih resursa, kroz dobro obučeno i motivirano osoblje“, izjavio je Grlić Radman novinarima u New Yorku.


Šef hrvatske diplomacije kazao je da je razminiranje važno sigurnosno pitanje, jer minirana područja imaju negativne posljedice na rast i onečišćuju okoliš.
Sastanak, koji se održava u povodu druge obljetnce ruske agresije na Ukrajinu, inicirale su Ukrajina i Italija.


Grlić Radman će se u petak obratiti Općoj skupštini UN-a u okviru tematske cjeline „Situacija na okupiranim teritorijima Ukrajine“.


Hrvatski ministar se na marginama zasjedanja sastao s predsjednikom Opće skupštine UN-a Dennisom Francisom, a kasnije bi se trebao sastati i s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guteressom.