Susret u Lavovu

Sastali se Zelenskij, Erdogan i Guterres, poslali poruku Rusiji o nuklearki oko koje Moskva širi histeriju

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Ukrajina i UN traže demilitarizaciju nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi, u kojoj Rusija gomila oružje i vojnikeUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poručio je da Ujedinjeni narodi moraju osigurati sigurnost nuklearne elektrane Zaporižja koju su okupirale ruske snage, prenosi BBC.


On je danas razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, koji je trenutno u posjetu gradu Lavovu u zapadnoj Ukrajini.


Zelenskij je danas razgovarao i s turskim čelnikom Recepom Tayyipom Erdoganom.


O ruskoj nuklearnoj ucjeni
“Posebna pozornost posvećena je temi nuklearne ucjene Rusije u NE Zaporižja.


Ovaj namjerni teror od strane agresora može imati globalne katastrofalne posljedice za cijeli svijet”, napisao je Zelenskij na Telegramu.


Dodao je: “Stoga UN mora osigurati sigurnost ovog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa.”S glavnim tajnikom UN-a razgovarao je i o žitu, nakon što je izvoz iz Ukrajine nastavljen ovog mjeseca nakon značajnog dogovora postignutog uz posredovanje UN-a i Turske.


Tone žita bile su zaglavljene u Ukrajini zbog ruskih blokada, što je dovelo do nestašica i viših cijena hrane u drugim zemljama.


“Dogovorili smo se da nastavimo koordinaciju provedbe inicijative za žitarice. Također smo razgovarali o mogućim pravcima njezina razvoja”, rekao je Zelenskij.


Guterres traži demilitarizaciju nuklearke Zaporižja


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je Moskvu i Kijev da pokažu “duh kompromisa” i osiguraju daljnji uspjeh sporazuma o žitu koji je omogućio nastavak izvoza žita iz Ukrajine.


Govoreći na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora u Lavovu s čelnicima Ukrajine i Turske, Guterres je rekao novinarima da je 21 brod isplovio iz ukrajinskih luka prema sporazumu u manje od mjesec dana, a 15 brodova otišlo je iz Istanbula za Ukrajinu kako bi se ukrcali žitom i drugim zalihe hrane.Dodaje: “Ali to je samo početak. Pozivam sve strane da osiguraju nastavak uspjeha.


Stranke su od prvog dana radile profesionalno i u dobroj vjeri kako bi hrana bila transportirana. Apeliram da se tako nastavi i da u duhu kompromisa prevladaju sve prepreke i trajno riješe sve poteškoće.”


Također je ponovio svoju molbu za demilitarizaciju nuklearne elektrane koju drže ruske snage u Zaporižju, rekavši da je ozbiljno zabrinut situacijom u i oko nje.


Rusija je odbacila prijedlog, tvrdeći da bi to postrojenje učinilo “ranjivijim”.


Erdogan: Svijet ne želi još jedan Černobil


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da svijet ne želi “još jedan Černobil”, upozorivši na mogućnost nuklearne nesreće u Zaporižju ako se tamo nastavi sukob.


Govorio je na tiskovnoj konferenciji u Lavovu, nakon razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i šefom UN-a Antoniom Guterresom.


Erdogan kaže da je trojac također razgovarao o načinima okončanja rata između Rusije i Ukrajine.Kaže da su razgovarali o razmjeni ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije, te da će to pitanje kasnije pokrenuti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


Turska je nedavno djelovala kao posrednik između dviju zemalja, uključujući i pitanje deblokade izvoza žitarica iz ukrajinskih luka.


Guterres: Svako oštećenje nuklearke bilo bi samoubojstvo


Šef UN-a Antonio Guterres kaže da bi oštećenje nuklearne elektrane Zaporižja u Ukrajini pod ruskom okupacijom bilo “samoubojstvo”.


Obraćajući se novinarima nakon razgovora u Lavovu, Guterres je rekao da je “jako zabrinut” zbog situacije u postrojenju i rekao je da se mora demilitarizirati.


Kaže: “Moramo reći kako jest — svaka potencijalna šteta Zaporižju je samoubojstvo.”


Guterres dodaje da se postrojenje ne smije koristiti kao dio “bilo kakve vojne operacije” i da je “hitno potreban dogovor za ponovnu uspostavu isključivo civilne infrastrukture Zaporižja i osiguranje sigurnosti tog područja”.


Rusija za sve krivi – Ukrajinu


Ranija današnja izjava ruskog ministarstva obrane o nuklearki Zaporižja može se sažeti u dvije riječi: Krivite Ukrajinu, prenosi BBC.


Tijekom brifinga za novinare u impozantnoj zgradi ministarstva u središtu Moskve, general-pukovnik Igor Kirillov, koji je načelnik ruskih radioaktivnih, kemijskih i bioloških obrambenih snaga, održao je prezentaciju u kojoj je optužio Ukrajince za ugrožavanje nuklearne elektrane Zaporižja, koju kontroliraju ruske snage.Ustvrdio je da su rezervni sustavi potpore elektrane oštećeni kao rezultat ukrajinskog granatiranja i da Kijev planira provokaciju – “industrijsku katastrofu” – u elektrani u petak, istog dana kada glavni tajnik UN-a Guterres posjećuje Ukrajinski lučki grad Odesa.


Tijekom svoje prezentacije, general-pukovnik Kirillov predstavio je slajd koji je pokazao kako bi se radioaktivni materijal proširio preko Njemačke, Poljske i Slovačke u slučaju nesreće u postrojenju.


Ovu vrstu narativa vidimo gotovo svakodnevno u Rusiji, kako u službenim izjavama tako i na državnoj televiziji. Moskva kaže da je Ukrajina kriva za sve, od granatiranja civilnih područja i počinjenja ratnih zločina do planiranja nuklearnog taljenja.


Pritom se prešućuje da je Rusija ta koja je napala Ukrajinu i okupirala njezin teritorij, te da su upravo ruske trupe optužene za zločine.


Najnovije upozorenje vjerojatno je više taktika odvraćanja pažnje od strane Moskve.


Naglašavajući rizike nuklearne nesreće i osuđujući navodne “zločine” ukrajinske vlade (kako to vidi Moskva), vlasti mogu odvratiti pozornost javnosti od lošeg učinka ruske vojske na bojnom polju.


Ruske snage jedva su zauzele više od nekoliko sela u Ukrajini u posljednjih mjesec dana, dok se žrtve povećavaju, piše BBC.