Veliki problem

Sarajevo ponovo glavni grad s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu

Hina

REUTERS

REUTERS

U kasnim poslijepodnevnim satima koncentracija mikročestica prašine promjera manjeg od 2,5 mikrometara (PM 2,5) u Sarajevu je bila iznimno visokih 302 mikrograma po prostornom metru.Glavni gradovi Mongolije i Bosne i Hercegovine »natjecali« su se u ponedjeljak za status glavnog grada s najvećim onečišćenjem na svijetu bilježeći rekordno visoke koncentracije štetnih tvari u zraku.


Na stranicama Airvisuala, portala koji prikuplja podatke s mjernih postaja u gradovima diljem, Ulan Bator i Sarajevo naizmjenično su bili na prva dva mjesta po stupnju onečišćenja zraka.


U oba grada kvaliteta zraka bila je u smeđoj zoni koja označava stanje opasno po zdravlje.
U kasnim poslijepodnevnim satima koncentracija mikročestica prašine promjera manjeg od 2,5 mikrometara (PM 2,5) u Sarajevu je bila iznimno visokih 302 mikrograma po prostornom metru.


Prema uobičajenim standardima, štetnim se smatra svaka koncentracija veća od 25 mikrograma jer je riječ o opasnim česticama koje prodiru duboko u dišni sustav.U Ulan Batoru je rekordna koncentracija bila čak 360 mikrograma.

Sarajevo je u prvim večernjim satima učvstilo neslavno prvo mjesto na popisu glavnih gradova s najvećim onečišćenjem zraka.


Glavni grad BiH teško je pogođen ovim problemom od početka siječnja.