Izbori jedino rješenje

SAD priznao Anez kao privremenu predsjednicu Bolivije, za Moralesa je to državni udar

Hina

Jeanine Anez / REUTERS

Jeanine Anez / REUTERS

Sjedinjene Države pozdravljaju odluku bolivijske senatorice Jeanine Anez da preuzme privremeno predsjedništvo kako bi vodila svoj narod tijekom ove demokratske tranzicije«, priopćio je američki državni tajnik Mike PompeoSAD je u srijedu priznao Jeanine Anez za privremenu predsjednicu Bolivije, nakon što je bivši predsjednik Evo Morales podnio ostavku, iako on sam tvrdi da je i dalje formalno šef države budući da ju parlament još nije prihvatio.


»Sjedinjene Države pozdravljaju odluku bolivijske senatorice Jeanine Anez da preuzme privremeno predsjedništvo kako bi vodila svoj narod tijekom ove demokratske tranzicije«, priopćio je američki državni tajnik Mike Pompeo.


»S nestrpljenjem očekujemo suradnju s Organizacijom američkih država, ustavnim institucijama Bolivije i s bolivijskim narodom dok se oni pripremaju za održavanje slobodnih, pravednih i što skorijih izbora«, rekao je šef američke diplomacije.
»Pozivamo sve strane da zaštite demokraciju tijekom nadolazećih tjedana te da se suzdržavaju od nasilja nad sugrađanima i njihovom imovinom«, zaključio je u svom priopćenju.


Dosad nepoznata Anez 52-godišnja je senatorica s desnice koja se predsjednicom proglasila i funkciju preuzela u utorak.


Morales, u egzilu u Meksiku, to je proglasio »državnim udarom«. Objavio je da je i dalje predsjednik jer parlament nije prihvatio njegovu ostavku, prenosi dpa.


»Parlament treba odbaciti ili prihvatiti moju ostavku«, rekao je za dnevne novine El Pais, dodavši kako je službeno na funkciji »sve dok se to ne dogodi«.


»Takozvano samoproglašenje Anez je neustavno. Imenovanje te žene potvrđuje da je riječ o puču«, zaključio je, a piše dpa.


Bivši bolivijski predsjednik je osudio američko »priznanje« Anez, a na Twitteru je govorio o »političkoj i gospodarskoj zavjeri koja dolazi iz SAD-a«.


Napisao je i kako je zastupnicima njegove stranke, koja još uvijek drži većinu, zabranjen ulazak u to tijelo.


Anez je obećala izbore »što je prije moguće«, prije 22. siječnja 2020., a u srijedu je počela s imenovanjem jedanaest ministara u svojoj vladi.


Njezino imenovanje podržao je bolivijski ustavni sud, prenosi BBC.


Anez je senatorica od 2010., a ranije je bila direktorica televizijske postaje Totalvision.


>skr<14.11.2019. 09:02:19>res<