Pomak

SAD i Kina blizu trgovinskog sporazuma: Je li na vratima odluka o prekidanju rata koji je uzdrmao svjetsko gospodarstvo?

Hina

Reuters

Reuters

»Približavamo se« dogovoru, rekao je u Washingtonu na događaju organizacije Council on Foreign Relations, dodavši kako je atmosfera dobra, »što nije uvijek bio slučaj«SAD i Kina sve su bliže trgovinskom sporazumu, rekao je u četvrtak savjetnik Bijele kuće za gospodarstvo Larry Kudlow, istaknuvši kako su održani veoma konstruktivni razgovori s Pekingom o dovršetku 16 mjeseci dugog trgovinskog rata.


Kudlow je kazao kako pregovarači dviju najvećih svjetskih ekonomija komuniciraju telefonskim putem, a nije otkrio u kojem vremenskom okviru bi se mogao postići dogovor.


»Približavamo se« dogovoru, rekao je u Washingtonu na događaju organizacije Council on Foreign Relations, dodavši kako je atmosfera dobra, »što nije uvijek bio slučaj«.
SAD i Kina proteklih godina vode carinski rat koji je uzdrmao financijska tržišta i zaprijetio da će usporiti rast svjetske ekonomije na najnižu razinu od krize iz 2007. i 2008. godine.


Tržišta s nestrpljenjem čekaju sporazum kojim će se stati na kraj neizvjesnosti koja je usporila investicije diljem svijeta.


Već se činilo da će se dogovor postići u svibnju, no to je propalo nakon što su američki pregovarači objavili da su Kinezi odustali od nacrta sporazuma.


Kudlowova izjava mogla bi smiriti zabrinutost tržišta koja se ponovno pojačala ovaj tjedan nakon izvještaja o navodnom zastoju u pregovorima.


Nisu pomogle ni najave američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak da bi mogao uvesti nove carine ako se ne postigne dogovor.


Kudlow je u Washingtonu izrazio optimizam i istaknuo da je stvorena mogućnost da se dogovor može postići i bez susreta Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga.Trump se nadao da će »prva faza« dogovora s Kinom biti zaključena na marginama na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje koji se ovaj mjesec trebao održati u Čileu, no Santiago je povukao svoje domaćinstvo. Kudlow je otkrio da se Bijela kuća i dalje nada dogovoru u tom razdoblju. Našalio se da želi da se sporazum potpiše u njegovom uredu, na drugom katu Bijele kuće.»Ne volim putovati«, poručio je.