Blinken i Lipavský

SAD i Češka potpisale memorandum o suradnji u borbi protiv dezinformacija

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Dezinformacije su otrov koji su u naše demokracije ubrizgali naši protivnici, poručio je Antony BlinkenSjedinjene Države i Češka u četvrtak su u Pragu potpisale memorandum o suradnji u borbi protiv kampanja dezinformiranja.


Američki državni tajnik Antony Blinken i njegov češki kolega Jan Lipavský potpisali su sporazum čiji je cilj učinkovito se suprotstaviti Rusiji kada su posrijedi dezinformacije.


Blinken je rekao da će suradnja pridonijeti “učinkovitom suočavanju s dezinformacijama, otrovom koji su u naše demokracije ubrizgali naši protivnici”.
Blinken je u Pragu do petka i trebao bi sudjelovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a. Rekao je da Češka i 20 godina nakon pridruživanja daje značajan doprinos tome savezu.


Lipavský je kazao da se Rusija obrušila na demokracije širom svijeta svojim kibernetičkim ratovanjem, propagandom i ostalim operacijama.Kao primjer je istaknuo prorusku propagandnu mrežu Glas Europe koju su i Češka i EU nedavno stavile na popis sankcioniranih.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je pak objavilo da dovršava prijedlog o “mjerama odmazde” protiv Europske unije jer je blok zabranio emitiranje četiriju ruskih medija na svome teritoriju.


EU je ranije ovog mjeseca priopćio da prestaje s distribucijom Glasa Europe, novinske agencije RIA Novosti i novina Izvestia i Rosiskaja Gazeta.


Europsko vijeće u priopćenju piše kako je tako odlučilo jer su mediji “bili ključni u pokretanju i podržavanju ruske agresije na Ukrajinu”.


Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ranije je upozorila na to da će odgovor na zabrane biti iznimno bolan. U četvrtak je, na konferenciji za novinare rekla da je odgovor u završnoj fazi pripreme i da će biti dostavljen na odobrenje u idućih nekoliko dana.