Odlučili

SAD će donirati 500 milijuna doza Pfizera siromašnim zemljama

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Visoki dužnosnik Bidenove administracije opisao je taj potez kao "velik korak naprijed koji će pojačati globalne napore" s ciljem "donošenja nade u svaki kutak svijeta"SAD će najsiromašnijim zemljama svijeta donirati 500 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, u vrijednosti od 3, 5 milijradi dolara, a Washington je pozvao i druge članice skupine G7 da slijede taj trend.


Do sada najveća donacija jedne zemlje obznanjena je u četvrtak, prije susreta predsjednika Joea Bidena s liderima skupine G7 u zapadnoj Engleskoj.


“Donošenje nade”


Pesto milijuna doza cjepiva namijenjeno je za 100 najsiromašnijh zemalja svijeta. Visoki dužnosnik Bidenove administracije opisao je taj potez kao “velik korak naprijed koji će pojačati globalne napore” s ciljem “donošenja nade u svaki kutak svijeta”.
“Doista želimo naglasiti da se ovdje u osnovi radi o jedinstvenom cilju spašavanja života”, rekao je dužnosnik, dodajući kako Washington nije tražio protuusluge.


Bidenova administracija očekuje od drugih članica G7 da doniraju cjepiva, u sklopu sveobuhvatnog plana za okončanje pandemije koronavirusa, kazao je dužnosnik.


Pfizer i BioNTech ranije su rekli da će prodati SAD-u 200 milijuna doza u 2021. i 300 milijuna doza u prvoj polovici 2022. Ta će cjepiva biti namijenjena siromašnim zemljama, a Pfizer kaže da će ih prodati SAD-u bez profita.


“Naše partnerstvo s američkom vladom pomoći će što bržoj distribuciji stotina milijuna doza našeg cjepiva u najsiromašnije zemlje svijeta”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.


“Kaplja u moru”


Dobrotvorna organizacija Oxfam apelirala je da se učini sve što je moguće kako bi se pojačala globalna proizvodnja cjepiva.


“Naravno, tih 500 milijuna doza je dobrodošlo jer će pomoći više od 250 milijuna ljudi, ali to je još uvijek kap u moru, u usporedbi s potrebama svijeta”, kazao je Niko Lusiani iz odjela za cjepiva američke podružnice Oxfama.


“Potrebna nam je transformacija prema više distribuiranoj proizvodnji cjepiva kako bi kvalificirani proizvođači širom svijeta mogli proizvesti milijarde jeftinih doza pod vlastitim uvjetima, bez ograničenja intelektualnog vlasništva”, dodao je.


Biden za ukidanje patenta


Biden je podržao ukidanje patenta na cjepivo, ali trenutno o tome ne postoji međunarodni konsenzus.


Nova donacija nastavlja se na onu koju je Washington već obećao donirati do kraja lipnja, a riječ je o 80 milijuna doza cjepiva, i na najavu da će uplatiti 2 milijarde dolara za program COVAX, kojim koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za cjepiva (GAVI).


SAD također poduzima korake u smjeru podrške lokalnoj proizvodnji cjepiva u drugim zemljama, uključujući putem inicijative Quad, s Japanom, Indijom i Australijom.


Bidenova objava nove donacije dolazi istodobno sa sve glasnijim pozivima SAD-u, koji je već prvom dozom cijepio 64 posto stanovništva, da pojača donacije drugim zemljama koje očajnički trebaju cjepivo.