Prisilna izolacija

S odmora iz snova u noćnu moru: Mladi par nastradao od omikron histerije. “Strašno je što nam rade”

Portal Novi list

Foto Facebook

Foto Facebook

Otišli smo na odmor iz snova u Afriku i sada živimo noćnu moru. Gledamo kako svijet govori da smo kriminalci s pričom koja je čista laž, požalila se Carolina PimentaParu koji je premješten u prisilnu izolaciju u nizozemsku bolnicu nakon što su samoinicijativno izašli iz karantene Covid hotela rečeno je da napokon mogu otići.


Carolina Pimenta i Andrés Sanz ranije su optužili nizozemske vlasti da ih drže u uvjetima gorim od zatvorskih, javlja BBC.


U nevolju su upali nakon što su u petak na letu iz Južne Afrike sletjeli na nizozemski aerodrom Schipol. Carolina Pimenta bila je pozitivna na testu za covid-19. Smješteni su u karantenu covid hotela, iz kojeg su izašli bez dozvole.


Uhitila ih vojna policija
Vojna policija uhitila ih je u nedjelju navečer u zrakoplovu koji je trebao poletjeti za Španjolsku. Par je potom premješten u prisilnu izolaciju u bolnicu za pacijente koji boluju od tuberkuloze.


Njoj i partneru sad je rečeno da su tužitelji odlučili da neće nastaviti s njihovim slučajem.


Pimenta i Sanz bili su među 624 putnika koji su u Amsterdam stigli iz Južne Afrike, nekoliko sati nakon što je nizozemska zabrana letova stupila na snagu, zbog bojazni od novog južnoafričkog soja koronavirusa, nazvanog omikron.


Šezdeset i jedan putnik bio je pozitivan na Covid-19, a daljnje sekvenciranje pokazalo je da ih najmanje 14 ima novi soj. No, u međuvremenu se pokazalo da je omikron soj bio prisutan u Nizozemskoj prije nego što se mislili.Detektiran je već u uzorcima testiranim 19. i 23. studenog.


Carolina Pimenta, portugalska biokemičarka koja za nekoliko dana navršava 28 godina, bila je među 61 osobom koja je bila pozitivna, dok je njezin španjolski partner bio negativan. Prije leta je već imala negativan PCR test.


Htjeli su ostati zajedno pa su oboje prebačeni u karantenu u hotel Ramada, 10 minuta vožnje od terminala. No Carolina je bila uvjerena da je dala lažno pozitivan rezultat pa je zamolila osoblje lokalne zdravstvene uprave za još jedan test.


Rekli su nam: “Na vašem mjestu bi otišli”


Rekla je za BBC da je osoblje lokalne zdravstvene uprave, dežurno u sobi u blizini hotelske recepcije, predložilo njezinom partneru da posudi bicikl i vozi bicikl do supermarketa kako bi kupio antigenski test.


Kao bliski kontakt osobe koja je nedavno bila pozitivna, on je također trebao biti u izolaciji.


Par navodi da su negativne rezultate pokazali nizozemskoj policiji i lokalnom zdravstvenom timu na licu mjesta. Navodno im je jedan od njih na to rekao: “Da sam na vašem mjestu, otišao bih”.Zatim su uhvatili taksi natrag do zračne luke. Pokazali su negativne PCR testove koje su napravili prije ukrcaja na let iz Južne Afrike, kako bi se ukrcali u zrakoplov za Španjolsku.


Glasnogovornik policije Sjeverne Nizozemske Willem Gijtenbeek rekao je za BBC da do tog trenutka nisu imali nadležnost zadržati ili pritvoriti nekoga zbog kršenja karantene.


“Međutim, kada je par napustio hotel, šef sigurnosnog područja Kennermerland poduzeo je zakonske mjere zbog prijetnje javnom zdravlju naredio njihovu obveznu izolaciju”, objasnio je.


Lokalna zdravstvena uprava Kennemerlanda zanijekala je da je par dobio dopuštenje da napusti hotel.


Problem je, rekao je glasnogovornik, što je karantena bila dobrovoljna, ali je par i dalje imao odgovornost ostati u izolaciji.


“Sramim se kao Nizozemac kako se prema njima postupa”


Nakon što je par napustio hotel gradonačelnica Haarlemmermeera, Marianne Schuurmans, organizirala je hitno zadržavanje para, što je promijenilo status njihove karantene u prisilnu.


Vojna policija odmah je ušla u zrakoplov i uhitila Carolinu.


“Sramim se kao Nizozemac vidjeti kako se prema njima postupa”, rekao je Bart Maes, odvjetnik para, za BBC.


Nizozemska je tijekom vikenda uvela produženo djelomično zatvaranje i jedna je od nekoliko europskih zemalja koje pokušavaju obuzdati rekordan broj zaraženih koronavirusom. Suočena s nedostatkom kreveta za intenzivnu njegu, vlada je nametnula zatvaranje barova, restorana i većine trgovina u 17 sati.Ali gospodin Maes, koji je također vodio kampanju u Nizozemskoj protiv covid potvrda, vjeruje da bi se svi koji su uključeni u slučaj para trebali sramiti.


“Birokracija je posvuda, nitko ne zna što drugi rade, svi krive sve druge”, ističe odvjetnik Maes.


Osim pozitivnog testa po dolasku, Carolina Pimenta je napravila dva PCR testa i dva antigenska testa, koji su svi bili negativni.


S odmora iz snova u noćnu moru


Par je premješten u bolnicu za oboljele od tuberkuloze u sjevernom gradu Harenu, gdje im je rečeno da moraju ostati u karanteni do pet dana, što se računalo od Carolininog pozitivnog PCR testa na aerodromu Schipol u petak.


“Otišli smo na odmor iz snova u Afriku i sada živimo noćnu moru. Gledamo kako svijet govori da smo kriminalci s pričom koja je čista laž”, požalila se Carolina Pimenta.


Njihov je odvjetnik rekao za BBC u utorak navečer da mu je bolnica rekla da su pušteni. Slučaj je predan državnom tužitelju, koji je odlučio ne tražiti produljenje njihove izolacije, objasnio je.


“Slobodni smo!”, sretno je poručila Carolina Pimenta u poruci za BBC.


Sada su na putu u španjolski konzulat, prije nego što ih prevezu u Španjolsku, rekao je njezin odvjetnik.


Njemu je apsurdno da se nekoga za koga se sumnja da je super-širitelj ostavi u prostoriji sa stotinama putnika, a zatim ju seli po cijeloj zemlji, dok se pritom više puta susreće s konzularnim osobljem i odvjetnicima.


“Da imaju Omicron onda bismo stvarno bili u nevolji”, pentira odvjetnik Bart Maes za BBC.