Zračni napad

Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini

Portal Novi list, Hina

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Zelenskij je napisao da je napad "dio namjerne ruske strategije" nanošenja štete Ukrajini i zemljama koje se oslanjaju na izvoz hrane



Ruski projektili pogodili su luku Pivdenji u jugoistočnoj ukrajinskoj regiji Odesa u petak, uništivši skladišna postrojenja i hranu u njima, rekli su predsjednik Volodimir Zelenskij i drugi dužnosnici.


“… pogodili su morsku luku Pivdenji. Nekoliko projektila pogodilo je lučka postrojenja, ne samo ukrajinska nego i ona od Singapura”, rekao je Zelenskij u svome virtualnom obraćanju Vijeću NATO-Ukrajina.


Ukrajinsko ministarstvo obnove reklo je na Telegramu da je udar “uništio skladišta i poljoprivredna dobra koja su bila namijenjena za izvoz u Aziju i Afriku”.




Regionalni guverner rekao je da je jedna osoba ozlijeđena u napadu, dok je ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo reklo da je napad prouzročio požare. Lokalni kanali na Telegramu su podijelili snimke gustog crnog dima kako se uzdiže s mjesta napada.


Zelenskij je na X-u napisao da je napad “dio namjerne ruske strategije” nanošenja štete Ukrajini i zemljama koje se oslanjaju na izvoz hrane.


“Dragi partneri Globalnog juga, ovo je istinski ruski odnos prema vama, vašoj sigurnosti hrane i vašem blagostanju”, napisao je.


“Rusija je voljna naškoditi ljudima u vašim zemljama kako bi postigla svoj nenormalni cilj uništenja naše zemlje pod svaku cijenu.”


Ukrajina mjesecima apelira na zemlje Afrike, Južne Amerike i Azije s kojima Rusija ima dugotrajnije odnose da čvršće podrže poziciju Kijeva.


Ukrajinska lučka infrastruktura pod učestalim je ruskim napadima otkad se Rusija prošlo ljeto povukla iz UN-ova sporazuma koji je jamčio siguran izvoz ukrajinskih žitarica. Kijev je otad uspostavio svoj pomorski koridor.


Rusija također od nedavno za napade na ukrajinske južne regije sve učestalije koristi balističke projektile koje je teže presresti .