Putinova represija

Ruska policija privela gotovo 700 prosvjednika: Pogledajte kako mlati ruska policija

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Najnovija uhićenja su uslijedila nakon prosvjeda prošlog vikenda kada je uhićeno 1400 osoba, što se još nije dogodilo od povratka predsjednika Vladimira Putina u Kremlj 2012. koji vrlo rijetko komentira akcije oporbe.MOSKVA – Ruska policija je u središtu Moskve privela gotovo 700 osoba na prosvjedu oporbe za slobodne izbore.


Prema nevladinoj organizaciji OVD-Info, specijaliziranoj za praćenje uhićenja,rekla je sa je policija privela 685 osoba te da ih je u nekim slučajevima tukla palicama dok su ležali na tlu.


Policija je objavila da je privela 600 osoba a da se na prosvjedu, za koje vlasti nisu dale odobrenje, okupilo 1500 prosvjednika.
Najnovija uhićenja su uslijedila nakon prosvjeda prošlog vikenda kada je uhićeno 1400 osoba, što se još nije dogodilo od povratka predsjednika Vladimira Putina u Kremlj 2012. koji vrlo rijetko komentira akcije oporbe.


Prosvjedi se održavaju zbog isključivanja kandidata oporbe iz sudjelovanja u lokalnim izborima u Moskvi 8. rujna. Moskovske vlasti tvrde da kandidatima nije omogućeno sudjelovanje u izborima jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa, što oporba demantira.


Subotnji prosvjed, održan bez vođa jer su gotovo svi oporbeni čelnici od prošlog vikenda u zatvoru, bio je manji nego onaj prije tjedan dana no pokazao je odlučnost nekih kritičara Kremlja, posebice mladih, da vrše pritisak na vlasti da demokratiziraju politički sustav.Posljednja istaknutija slobodna čelnica Ljubov Sobol, 31-godišnja odvjetnica privedena je nekoliko minuta prije početka skupa.


Glavni kritičar Kremlja Aleksej Navalni trenutno izdržava kaznu zatvora od 30 dana, a prošlog tjedna je hospitaliziran nakon teške alergijske reakcije. Oporbenjak sumnja da se radi o trovanju.