Simbolična odluka

Odnosi su sve lošiji. Rusija zabranila ulaz u Rusiju Joeu Bidenu i još 962 Amerikanca

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon, što ga je Kongres usvojio u četvrtak, kojim se osigurava 40 milijarda dolara za ratnu pomoć UkrajiniRusija je objavila u subotu da je zabranila ulazak u zemlju 963 Amerikanca, uključujući predsjednika Joea Bidena, državnog tajnika Antonyja Blinkena i šefa CIA-e Williama Burnsa.


Zabrane putovanja imaju tek simboličan učinak, ali su dio kontinuiranog slabljenja odnosa Rusije sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima od njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače.


Zapad je nametnuo niz sankcija Moskvi zbog njezinog rata u Ukrajini, a Moskva je najavila da će poduzimati protumjere.
Putovanje u Rusiju u travnju je zabranjeno američkoj potpredsjednici Kamali Harris, britanskom premijeru Borisu Johnsonu, japanskom premijeru Fumiou Kishidu, osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu te brojnim američkim, kanadskim, britanskim i japanskim političarima, novinarima, poslovnim ljudima, između ostalih.


Milijarde pomoći


Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon, što ga je Kongres usvojio u četvrtak, kojim se osigurava 40 milijarda dolara za ratnu pomoć Ukrajini, objavila je u subotu Bijela kuća.


Biden je dokument potpisao za vrijeme službenog putovanja u Južnu Koreju.


Američki Kongres je u četvrtak odobrio pomoć za Ukrajinu u iznosu 40 milijarda dolara, što je još jedan znak čvrste potpore koju je Joe Biden obećao Kijevu.


Taj golemi paket pomoći obuhvaća 6 milijarda dolara kako bi se Ukrajina opremila oklopnim vozilima i ojačala protuzračnu obranu u času kada se vode žestoke borbe na istoku i na jugu zemlje.


Gotovo 9 milijarda dolara predviđeno je kako bi se, među ostalim, osigurao “kontinuitet ukrajinskih demokratskih institucija”, kao i velik humanitarni paket.


Ova pomoć od 40 milijarda dolara – koliko je u 2020. iznosio BDP Kameruna – dobila je veliku potporu obiju stranaka, što se rijetko događa u Kongresu.