Ukrajinska kriza

Rusija uspostavila diplomatske odnose sa separatistima u Ukrajini

Hina

Reuters

Reuters

Putin je u utorak dobio odobrenje parlamenta za raspoređivanje vojnika na separatističkom području kako bi ih "obranio" od, kako kaže, moguće agresije KijevaRusija je u utorak službeno objavila da je uspostavila diplomatske veze s dvjema separatističkim regijama na istoku Ukrajine, kojih je neovisnost Vladimir Putin priznao dan ranije, što su Kijev i Zapad osudili.


Moskva i “republike” Donjeck i Lugansk, koje međunarodna zajednica ne priznaje, dogovorili su se o “uspostavi diplomatskih odnosa”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uputio je čestitku svojim “kolegama” u dvjema separatističkim pokrajinama, dodaje ministarstvo u priopćenju.
“Ruska strana želi razvijati sveobuhvatnu suradnju” s tim teritorijima radi “učvršćenja mira, regionalne stabilnosti i sigurnosti”, navodi isti izvor.


Ove izjave dolaze u času kada Kijev i Zapad strahuju od velike ruske vojne ofenzive na Ukrajinu, na čijoj se granici prije više tjedana rasporedilo više od 150.000 ruskih vojnika, objavio je Washington.


Putin je u utorak dobio odobrenje parlamenta za raspoređivanje vojnika na separatističkom području kako bi ih “obranio” od, kako kaže, moguće agresije Kijeva.


Zapad je jednoglasno osudio rusko priznanje neovisnosti dviju separatističkih regija, ocijenivši to povredom teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i najavivši u utorak gospodarske sankcije.