Kontroverzni zakon

Rusija preuzima kontrolu nad “svojim” internetom: Ukratko, moći će sve i svakoga staviti “offline”

Hina

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Ruski internetski promet usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi.Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji u petak, nakon što je kontroverzni zakon stupio na snagu.


Vlada namjerava stvoriti infrastrukturu za »suvereni« internet, što je predstavila kao nužnost za obranu protiv vanjskih kibernetičkih napada.


Kritičari vide mjeru kao korak prema većoj cenzuri.
»Država sada po prvi puta ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom«, rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne udruge protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.


Dok su prethodno davatelji internetskih usluga djelovali pod slobodnotržišnim uvjetima, sada ruska država može vršiti izravnu kontrolu, kaže Isavnin.


Ruski internetski promet usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi. Davatelji internetski usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.


Brojne internetske stranice opozicije već su blokirane u Rusiji. Tisuće ljudi prosvjedovalo je protiv zakona, koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u svibnju.


Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već se priprema za mogućnost da joj zapad isključi internet.