"Administrativni prekršaji"

Rusija pozvala na razgovor predstavnike medija, po kontroverznom zakonu drže ih “stranim agentima”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Roskomnadzor nije precizirao na koliko se medija odnose sankcije, uz napomenu da bi se moglo raditi i o kaznama u iznosu do 500.000 rubalja (5500 eura).Ruska služba za nadzor telekomunikacija u utorak je objavila da je pozvala na razgovor predstavnike medija klasificirane kao “strane agente” zbog nepoštivanja strogih obveza nametnutih ovim kontroverznim statusom.


“Na razgovor su pozvani predstavnici inozemnih medija protiv kojih će se sastaviti izvješća o administrativnim prekršajima”, stoji u priopćenju Roskomnadzora, ali se ne navodi o kojim je medijima riječ.


Ruska telekomunikacijska službe tvrdi da mediji koji “djeluju kao strani agenti” i dalje emitiraju “svoje sadržaje bez odgovarajuće oznake”.
U Rusiji se organizacije ili pojedinci klasificirani kao “strani agenti” moraju, u skladu sa zakonom iz 2012. godine, registrirati kod vlasti, ispuniti brojne administrativne obveze te jasno naznačiti taj status u svojim objavama.


U Rusiji, primjerice, ovakav status imaju Radio Slobodna Europa i Glas Amerike, koje financira Washington.


Roskomnadzor nije precizirao na koliko se medija odnose sankcije, uz napomenu da bi se moglo raditi i o kaznama u iznosu do 500.000 rubalja (5500 eura).


Informacija je objavljena nedugo nakon što su ruski zastupnici usvojili strože zakone prema osobama i organizacijama koje nazivaju “stranim agentima”.


Jučer su vlasti prvi put klasificirale i neke pojedince “stranim agentima” – troje novinara, jednog umjetnika i jednog od najcjenjenijih aktivista u borbi za ljudska prava u zemlji, Leva Ponomarjeva.


Rusija je isti status u utorak dodijelila velikoj organizaciji za obranu ženskih prava, Nasiliyu.net.