"Teroristička akcija"

Rusija optužila Ukrajinu da je digla u zrak cjevovod za amonijak važan za gnojivo

Hina

Reuters

Reuters

"Ukrajinska diverzantska skupina eksplozijom je digla u zrak cjevovod amonijaka između Toljatija i Odese", dug oko 2.400 km, priopćilo je rusko ministarstvo obraneRusija je u srijedu optužila Ukrajinu da je u “terorističkoj akciji” digla u zrak cjevovod koji ruski grad Toljati povezuje s ukrajinskom lukom Odesom, za izvoz amonijaka i gnojiva koji je u veljači 2022. zatvoren, ali je Moskva tražila da se ponovno otvori.


“Ukrajinska diverzantska skupina eksplozijom je digla u zrak cjevovod amonijaka između Toljatija i Odese”, dug oko 2.400 km, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.


Eksplozija se dogodila u ponedjeljak navečer blizu Masjutivke, zaselka pod kontrolom ruskih snaga u Harkivskoj oblasti (sjeveroistok Ukrajine), koju je ukrajinska vojska gotovo potpuno oslobodila u jesen 2022., navodi isti izvor.
“Nekoliko civila je ranjeno. Pružena im je potrebna medicinska pomoć”, dodaje se u priopćenju.


Cjevovod koji ruski grad Toljati, na Volgi, povezuje s Odesom, najvažnijom ukrajinskom lukom na Crnome moru, omogućavao je Rusiji da izveze više od 2,5 milijuna tona amonijaka – glavnog sastojka umjetnog gnojiva – na godinu, uglavnom u Europsku uniju.


Koristio se za izvoz proizvoda kemijske tvornice u Toljatiju, najvećeg proizvođača amonijaka u Rusiji i jednog od najvećih u svijetu.


Cjevovod, izgrađen krajem 1970-ih, prestao je raditi na početku ruske ofenzive u Ukrajini u veljači 2022.


Njegovo ponovno puštanje u rad, koje je Moskva tražila, dio je pregovora o izvozu žitarica u kojima je sudjelovao UN a omogućio je izvoz milijuna tona ukrajinskog žita.


“Ovaj cjevovod amonijaka bitan je za prehrambenu sigurnost u svijetu”, rekla je u srijedu glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na tiskovnoj konferenciji.


Optužila je Ukrajinu da je “zadala težak udarac UN-ovim naporima u borbi protiv gladi”.


“Jedini kojeg ne zanima ponovno puštanje cjevovoda amonijaka u rad je kijevski režim”, rekla je Zaharova.


Ona je dodala  da će za popravak oštećenog cjevovoda biti potreban jedan do tri mjeseca.


Ugovor o izvozu žitarica potpisali su 22. srpnja 2022. UN, Ukrajina, Rusija i Turska.


Taj ugovor koji je omogućio izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, produljen je u svibnju za dva mjeseca, do 17. srpnja, dok Moskva traži jamstva za dio ugovora koji se odnosi na izvoz njezina umjetnog gnojiva.