NEMA NUSPOJAVA

Rusi već u rujnu počinju proizvoditi cjepivo protiv koronavirusa, znanstvenici su ga ispitali na sebi

Hina

Reuters

Reuters

Cjepivo trenutno ispituje ruska vojska na 50 vojnika dobrovoljaca u vojnom istraživačkom centru u moskovskoj regiji. Testiranje treba biti dovršeno do kraja srpnjaMOSKVA – Rusija planira u rujnu početi proizvodnju cjepiva protiv covida-19 nakon što se završe klinička ispitivanja u srpnju i cjepivo dobije potvrdu u kolovozu.


Trenutačno se cjepivo klinički ispituje na dobrovoljcima, rekla je zamjenica premijera Tatjana Golikova, prenijela je državna novinska agencija TASS u subotu.


U svibnju je državni institut Nacionalni istraživački centar Gamaleja za epidemiologiju i mikrobiologiju objavio da je razvio cjepivo za koronavirus. Cjepivo nema nuspojava, po ravnatelju instituta Aleksandru Ginzburgu. Znanstvenici instituta su cjepivo ispitali na životinjama, a potom na sebi, rekao je.
Studija o cjepivu još nije objavljena, a za sada nema ni nezavisne potvrde tvrdnji znanstvenika ili članova vlade. Za proizvodnju cjepiva obično treba više godina.


Cjepivo trenutno ispituje ruska vojska na 50 vojnika dobrovoljaca u vojnom istraživačkom centru u moskovskoj regiji. Testiranje treba biti dovršeno do kraja srpnja.


Na nalaženju cjepiva trenutno u Rusiji neovisno radi sedam istraživačkih instituta, a tri projekta obećavaju, rekla je Golikova.


Ruski predsjednik Vladimir Putin je zatražio da se rusko cjepivo razvije što prije.