Rat u Ukrajini

Rusi se hvale kako su odbili veliku ukrajinsku protuofenzivu i ubili im 1.500 vojnika. Prigožin: ‘To je znanstvena fantastika’

Reuters

Reuters

"Zbrajanje brojki koje je dostavilo ministarstvo impliciralo bi da smo "već pet puta uništili cijeli planet", dodao je sarkastičnoRusko Ministarstvo obrane priopćilo je rano u utorak da je Rusija odbacila još jednu veliku ofenzivu ukrajinskih snaga u Donjecku, nanijevši ukrajinskoj vojsci ogromne gubitke u ljudstvu i uništivši osam borbenih tenkova Leopard, objavio je Reuters istaknuvši, međutim i kako se ta informacija ruske strane ne može provjeriti iz neovisnih izvora.


Ministarstvo je na svom Telegram kanalu objavilo da su poraz ukrajinskim snagama nanijeli rusko jurišno i operativno-taktičko zrakoplovstvo, raketne snage i topništvo, kao i teški plamenobacački sustavi.


Spomenuto ministarstvo priopćilo je da su ruske snage uništile 28 tenkova, uključujući i osam borbenih tenkova Leopard.


Prigožin o ruskim “pobjedama” – to je apsurdna znanstvena fantastika
Čelnik ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin odbacio je u utorak tvrdnje ruskog Ministarstva obrane po kojima su ruske trupe osujetile još jednu veliku ofenzivu Ukrajine u Donjecku uništivši im pritom vojnu opremu i nanijevši im ogromne gubitke u ljudstvu, rekavši da je to “apsurdna znanstvena fantastika”.


Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je, podsjećamo, da su njihove snage odbile drugu veliku ofenzivu Ukrajine u dva dana, uništivši, među ostalom vojnom opremom, osam borbenih tenkova Leopard, koje su Ukrajini isporučili zapadni saveznici, ali i 109 oklopnih vozila.


Također je navedeno da su ukupni ukrajinski gubici iznosili 1.500 vojnika.


Iz Kijeva nije bilo komentara o ruskim navodima, a Reuters nije uspio provjeriti vjerodostojnost tih podataka. Obje su strane, navodi Reuters, do sada često iznosile tvrdnje o međusobnom nanošenju teških ljudskih gubitaka koje nije bilo moguće neovisno potvrditi.


Prigožin, čija je Wagnerova grupa provela mjesece boreći se u Bakhmutu i koji ima sve lošije odnose s Moskvom, izrazio je sumnju na spomenute tvrdnje ruskog Ministarstva obrane.


“Za ubijanje tolikog broja ljudi treba dnevno osvojiti 150 kilometara (93 milje)”, istaknuo je Prigožin na Telegram kanalu njegove službe za medije.


“Stoga vjerujem da je ovo jednostavno divlja i apsurdna znanstvena fantastika”, rekao je Prigožin.


“Zbrajanje brojki koje je dostavilo ministarstvo impliciralo bi da smo “već pet puta uništili cijeli planet”, dodao je sarkastično.


Prigožin se u posljednje vrijeme često sukobljava s moskovskom obrambenom vrhuškom oko vođenja ruske vojske, odnosno rata u Ukrajini i, kako kaže, nedovoljne podrške koju Kremlj pruža Wagnerovim vojnicima.


Je li počela ofenziva?


Rusija je, inače, u više navrata istaknula da su ukrajinske snage započele veliku ofenzivu u južnoj regiji Donjecka, iako je i dalje nejasno je li protuofenziva Ukrajine zaista i počela, navodi Reuters.


Ukrajinska je vojska, s druge strane, u ponedjeljak priopćila da nema informacija o velikoj ofenzivi za koju je Rusija rekla da je Kijev pokrenuo na pet točaka duž bojišnice u ukrajinskoj regiji Doneck.


Moskva je isto tako u ponedjeljak izvijestila kako je spriječila veliki ukrajinski napad u kojemu je sudjelovalo šest mehaniziranih i dva tenkovska bataljuna na jugu ukrajinske regije Doneck.


“Nemamo takve informacije i ne komentiramo bilo kakve laži”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik glavnog stožera Ukrajinskih oružanih snaga na upit Reutersa.


Savjetnik predsjednik Volodimira Zelenskija upozorio je da ne treba vjerovati ruskim izvještajima o borbama u Ukrajini.


“Ruska novinska izvješća odavno su postala zaseban virtualni metasvemir”, tvitao je Mihajlo Podoljak.