Rat u Ukrajini

Rusi dronovima noćas pogodili benzinsku crpku u Harkivu. Vatra je zahvatila i obiteljske kuće

Hina

Reuters

Reuters

Harkov je redovito napadan od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.Ruski dronovi pogodili su u petak kasno navečer benzinsku crpku u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, izazvavši veliki požar koji je zahvatio privatne kuće, naveli su lokalni dužnosnici.


Dužnosnici su rekli da su dronovi također pogodili bolnicu i restoran u gradu Veliki Burluk, istočno od Harkiva.


U Harkivu je šef lokalnog tužiteljstva Oleksandr Filčakov rekao, u videu objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, da su tri drona pogodila benzinsku crpku u okrugu Nemišlianski nešto prije 23 sata.
“Bilo je mnogo goriva i zato su ove strašne posljedice požara”, rekao je Filčakov.


Jedna osoba je ozlijeđena. Filčakov je rekao da bi broj žrtava mogao rasti jer su operacije potrage i spašavanja trajale tijekom noći.


Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je da je 14 privatnih kuća uništeno, a 50 stanovnika evakuirano. Video koji je objavio gradonačelnik pokazuje plamen i dim koji se uzdižu nad širokim područjem.


Najviši vojni dužnosnik u Velikom Burluku, Viktor Tereščenko, rekao je javnoj televiziji Suspilne da su dronovi oštetili bolnicu i restoran. Pojedinosti o stradalima su u tijeku.


Dužnosnici su izvijestili o napadu na bolnicu u gradu prošlog tjedna, što je dovelo do evakuacije desetaka pacijenata.


Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje napada. Rusija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, ali kaže da ne cilja namjerno na civilna mjesta.


Harkov je redovito napadan od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. i česta je meta ruskih napada posljednjih tjedana.


U crnomorskoj luci Odesa, regionalni guverner rekao je da je u napadu dronom ozlijeđena jedna osoba.


Prijavljeno je da su tri osobe ubijene u granatiranju ranije tog dana u selu u regiji Sumi na granici s Rusijom.