Institut Robert Koch

Rekordan broj umrlih od posljedica koronavirusa u Njemačkoj

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Od idućeg ponedjeljka su u cijeloj Njemačkoj na snazi nove mjere zatvaranjaU Njemačkoj je u petak zabilježen novi rekordan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom te je bilo 1.188 umrlih, a broj novozaraženih je, dva dana uoči stupanja na snagu novih, oštrijih mjera zatvaranja, još uvijek na visokoj razini i iznosio je 31.849 slučajeva.


„Ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom od početka pandemije se popeo na 38.795“, stoji u priopćenju središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch.


Sedmodnevna incidencija je porasla te ona tako na razini Njemačke iznosi 136. Njemačka vlada je kao cilj mjera zatvaranja i strogog ograničenja kontakata navela spuštanje sedmodnevne incidencije na vrijednost ispod 50.
U saskom gradu Meissenu u petak je zabilježena incidencija od 541.


Od idućeg ponedjeljka su u cijeloj Njemačkoj na snazi nove mjere zatvaranja koje, između ostalog, predviđaju mjere ograničenog kretanja u radijusu od 15 km za stanovnike područja s incidencijom višom od 200.


Od ponedjeljka je isto tako dopušten susret pripadnika jednog kućanstva sa samo jednom osobom iz nekog drugog kućanstva.


Mjere uvedene početkom studenog, koje uključuju zabranu rada svim trgovinama s izuzetkom trgovina za osnovne potrepštine i ljekarni, te zatvaranje kulturnih i sportskih objekata, i dalje ostaju na snazi.


Savezna i pokrajinske vlade bi krajem mjeseca trebale odlučiti o daljnjem produljenju mjera. Već sad neki političari, poput bavarskog premijera Markusa Soedera, najavljuju produljenja mjera i za veljaču.


U Bavarskoj su već sada otkazane sva pokladna slavlja.