Regionalni izbori u Umbriji ozbiljan test za novu talijansku vladu

Hina

Reuters

ReutersRegionalni izbori u talijanskoj Umbriji u nedjelju prvi su ozbiljan test na biralištima za novu vladu lijevog centra koju vodi premijer Giuseppe Conte.


Na izborima u Umbriji pravo glasa ima oko 700 tisuća birača. Bira se novi predsjednik pokrajinske vlade i 20 njenih članova. Za umbrijskog premijera konkurira osam kandidata, a za parlament u Perugi konkuriraju liste 19 stranaka i lista.


Za ulazak u parlament potrebno je prijeći 2,5-postotni prag, a pobjednik na izborima dobiva najmanje 12 od ukupno 20 zastupničkih mjesta.
Aktualna talijanska vlada, koju čini koalicija Demokratske stranke i Pokreta pet zvijezda, za novog predsjednika umbrijske vlade podržava poduzetnika Vicenza Bianconija, vođu hotelijerskog udruženja Federalberghi. Njegova glavna protukandidatkinja je senatorica desničarske Lige Donatella Tesei.


Umbrija je sve od 70-ih godina prošlog stoljeća politički u rukama lijevoga centra, što vođa Lige i bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini želi promijeniti te već tjednima lobira na terenu ustrajno izražavajući potporu 61-godišnjoj odvjetnici Tesei.


Jak poticaj Salvini je dobio protekle subote, kad je na velikom protuvladinom skupu u Rimu, na kojemu je sudjelovalo više stotina tisuća ljudi, dobio potporu svih stranaka s desnice.


Salvini se zbog toga nada političkom preokretu, smatrajući da bi nakon Umbrije njegovi kandidati mogli dobiti potporu i u drugim pokrajinama, a možda nakon nekog vremena i na državnoj razini, navodi STA.


Ovog je ljeta, na osnovi dobrih anketa koje su ukazivale veliku potporu njegovoj Ligi, Salvini je pokušavao izazvati prijevremene parlamentarne izbore te prekinuo vladajuću koaliciju s Pokretom pet zvijezda, ali je potonja stranka nakon toga formirala koaliciju s Demokratskom strankom, pa su se tadašnji Salvinijevi planovi izjalovili, a njegova stranka otišla u oporbu.


Sve od tada Salvini ne prestaje s oštrim kritikama nove vlade i premijera Contea.