Skandal potresa Crkvu

Razriješen svih svećeničkih ovlasti: Zalagao se za prava LGBT osoba, za pobačaj i eutanaziju

P. N.

"U Crkvi je sve blagoslovljeno, ali ne i prava ljubav među homoseksualcima", rekao je don Giulio Mignani /Foto facebook

"U Crkvi je sve blagoslovljeno, ali ne i prava ljubav među homoseksualcima", rekao je don Giulio Mignani /Foto facebook

"Čini mi se da je najbolji put omogućiti svim pripadnicima Crkve, pa i svećenstvu, da slobodno izraze svoju želju za promjenom", rekao je don Giulio Mignani

Fraza koju je objavio na WhatsAppu jasna je: “Hrabrost da budemo slobodni.” No hrabrost je u ovom slučaju skupo plaćena jer je u ponedjeljak talijanski svećenik fra Giulio Mignani obaviješten da je razriješen svih svećeničkih ovlasti.  Naime, župnik u talijanskom mjestu Bonassola, koje broji 800 duša na otočju Spezzino, svećenik koji se već dugo bori za prava LGBT obitelji i javno se izjasnio o pitanju eutanazije i pobačaja, ostat će svećenik, ali više neće moći ispovijedati vjernike, slaviti misu ili propovijedati u javnosti . “Tijekom godina – stoji u uredbi crkvenog suda biskupije regije La Spezia koju je potpisao biskup, monsinjor Luigi Ernesto Palletti – nekoliko je puta objavljivao izjave, koje su se također pojavljivale u raznim novinama i televizijskim intervjuima, u kojima je u više navrata podržavao stajališta koja nisu u skladu s učenjem Katoličke crkve”.
Don Giulio, piše u odluci kanonskog kaznenog suda postupku, “trebao se suzdržati od javnih istupa suprotnih učenju Crkve, jer ukoliko to ne poštuje dolazi do njegova razrješenja”. Međutim, don Giulio Mignani je nastavio iznositi svoja stajališta o pitanjima kao što su brakovi i posvojenje djece kod homoseksualnih parova, eutanazija i pobačaj tijekom nekih intervjua za medije. Konačno, u odluci piše: “Iako je više puta bio opomenut  da mora poštovati pastoralne i kanonske obveze, epizode su se  ponavljale, izazivajući sve ozbiljniji skandal”. Don Mignani je primjerice prošle godine odlučio ne blagoslivljati palme i maslinove grančice u znak prosvjeda. Tijekom mise na Cvjetnicu objasnio je da se protivi dokumentu Kongregacije za nauk vjere koji zabranjuje blagoslov sjedinjenja homoseksualnih parova. “U Crkvi je sve blagoslovljeno, ali ne i prava ljubav među homoseksualcima”, rekao je don Giulio Mignani.


Don Giulio Mignani / Foto facebook

Don Giulio Mignani / Foto facebook


Savjest ispred poslušnosti


 


No velečasni Mignani se ne predaje i brani svoje stavove. “Stajalištima koja branim nisam htio uvrijediti Crkvu ili polemizirati s njom – objašnjava don Giulio za list Corriere della Sera – a ono što me uvijek pokretalo je strah da Crkva postaje sve marginalnijom i sve manje vjerodostojnom u suvremenom društvu. Čini mi se da je najbolji put omogućiti svim pripadnicima Crkve, pa i svećenstvu, da slobodno izraze svoju želju za promjenom”. Kako kaže bivši župnik, “ako su neki vjernici uznemireni zbog mojih izjava ili stavova, koji nisu bili u skladu s učenjem Crkve, naravno da mi je žao”. On ipak primjećuje kako je veliki broj vjernika cijenio ono što je govorio, shvativši to kao razvoj i duhovni napredak jer ono što je pokušao provesti je rezultat razgovora s ljudima koje je upoznao u svojoj pastoralnoj službi. Naposljetku, prisjetio se riječi koje datiraju iz razdoblja neposredno prije njegova zaređenja 1999. godine, kada ga je tadašnji biskupski kancelar opomenuo da ne miješa poslušnost pred biskupom sa slijepom poslušnošću. “Taj stariji svećenik me podsjetio na ono što, čak i u svom svećeničkom životu, uvijek trebam staviti na prvo mjesto: svoju savjest”, kaže don Mignani.


“Moderni svećenik smetao zaostaloj Crkvi”
 


Vijest se brzo proširila i na društvenim mrežama postala viralna. Mnogi vjernici bliski don Mignaniju stali su na njegovu stranu.  “Don Giulio ima svu moju podršku”, piše jedna vjernica, dok druga predlaže: “Što možemo učiniti? Pišimo Papi i organizirajmo demonstracije.” Treća vjernica zaključuje: “Moderni svećenik je očito smetao zaostaloj Crkvi”. Jedna je pak žena na društvenoj mreži napisala da podržava njegovo razrješenje:  “Biskup je pravilno postupio, ako se don Mignaniju to ne sviđa može postati aktivist koji se bori za pobačaj i prava LGBT osoba”.