Pomoć Berlina

Razgovarali Scholz i Zelenski, Ukrajinci počeli obuku na njemačkim haubicama

Hina

REUTERS

REUTERS

Scholz je istaknuo da je na Rusiji da odmah zaustavi sukobe u Ukrajini, povuče svoje vojnike i obnovi ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitetNjemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarali su u srijedu o mogućnostima daljnje pomoći Berlina u suzbijanju ruske invazije u Ukrajini.


Dvojica čelnika razmijenila su mišljenja o “vrlo konkretnim, praktičnim načinima daljnje pomoći Ukrajini i dogovorili su se da ostanu u bliskom kontaktu”, priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.


Zelenskij je obavijestio Scholza o statusu sporadičnih pregovora Ukrajine i Rusije o okončanju nasilja, naveo je Hebestreit.
Scholz je istaknuo da je na Rusiji da odmah zaustavi sukobe u Ukrajini, povuče svoje vojnike i obnovi ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet, dodao je Heberstreit.


“Održao redovite razgovore s kancelarom Scholzom. Razgovarali o obrambenoj pomoći, suradnji u energetskom sektoru, povećanju sankcija ruskom agresoru. Cijenimo visoku razinu dijaloga s Njemačkom i podršku u našoj borbi!”, tvitao je Zelenskij.


Scholz i Zelenskij su telefonski razgovarali već nekoliko puta od početka rata u veljači.


Svojevrsna napetost dogodila se nedavno  između Berlina i Kijeva jer je Ukrajina odbila odobriti posjet njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zbog njegove navodne bliskosti Rusiji.


Steinmeier i Zelenskij riješili su taj spor u telefonskom razgovoru prošlog tjedna.


Uslijedili su pozivi Steinmeieru i Scholzu iz Kijeva, a ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u utorak je postala prva članica njemačke vlade koja je posjetila Kijev.


Proteklih dana su utihnule kritike ukrajinskih čelnika o oklijevanju Berlina da opskrbi Ukrajinu teškim oružjem.


Oko 60 ukrajinskih vojnika u srijedu je započelo obuku na topničkom sustavu Panzerhaubitze 2000 u Njemačkoj.


Berlin je obećao poslati Ukrajini sedam samohodnih oklopnih haubica njemačke proizvodnje.