Koronavirus

Raste broj zaraženih u Sloveniji i Srbiji, prvi smrtni slučaj u europskim institucijama

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Od ovog tjedna prednost za testiranje na koronavirus Sloveniji imaju osobe starije od 60 godina, te one s oslabljenim imunitetom i kroničnim bolestima, a preporuka je da se takvi koji su još u procesu rada povuku kao visokorizični na infektLJUBLJANA U Sloveniji su u ponedjeljak do 14 sati ukupno 442 osobe bile registrirane kao zaražene koronavirusom, što je za 28 slučajeva više nego u isto vrijeme u nedjelju, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.


Najviše zaraženih i dalje je na području središnje regije (Ljubljana), zatim jugoistočne regije (Novo Mesto, Črnomelj, Metlika), a jedno od žarišta je i općina Šmarje pri Jelšah, na području Celja. U središnjoj regiji je oko 150 potvrđenih slučajeva, a u jugoistočnoj 60-ak.


U zadnja 24 sata testom je potvrđen koronavirus kod 28 osoba, a ukupno je do sada provedeno 13.812 testiranja, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).
U sveučilišnom kliničkom cetru (UKC) u Ljubljani su hospitalizirana 32 bolesnika, osam od toga na odjelu intenzivne terapije, objavila je danas vlada na svojem Twitter profilu.


U Mariborskom UKC-u je hospitaliziranih 11 zaraženih, dva od toga na intenzivnom odjelu, potvrdili su u drugoj najvećoj slovenskoj bolnici. Teži slučajevi hospotaliziraju se u bolnici Golnik kod Kranja. Osim toga, bolnica u Celju koja je od sada također predviđena za hospitalizacije, jučer i danas primila je dva oboljela od koronavirusa.


Tri osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavorusom umrle su, a bile su u starijoj dobi i imale druge kronične bolesti.


Posebna pažnja zadnjih se dana posveća skrbi za starije osobe u epidemiji koronavirusa, među ostalim i zato jer se zaraza proširila i na neke domove za starije osobe.


U domu umirovljenika u Metliki, čija su dva bivša stanara umrla od koronavirusa, broj ukupno zaraženih povećao se u odnosu na prošli tjedan među štićenicima i zaposlenicima sa 12 na 17, a oni s blagim simptomima izolirani su u poseban objekt. Svi štićenici imaju 24-satnu osiguranu medicinsku pomoć, dok ih još 16 nije testirano.


U općini Šmarje pri Jelšah, također jednom od žarišta zaraze u Sloveniji, ima preko pedeset zaraženih, među njima 19 stanara lokalnog doma za starije osobe, jedan više nego u nedjelju, te pet među njegovim osobljem, jedan više nego dan ranije, a zabilježena je i povišena temperatura kod još nekoliko netestiranih stanara.


U domu za starije Trnovo kod LJubljane, zbog potvrde koronavirusa kod njihove čistačice, za 20 stanara i 3 zaposlenika određena je samoizolacija, javljaju danas slovenski mediji.


Od ovog tjedna prednost za testiranje na koronavirus imaju osobe starije od 60 godina, te one s oslabljenim imunitetom i kroničnim bolestima, a preporuka je da se takvi koji su još u procesu rada povuku kao visokorizični na infekt.


U Srbiji, 27 novih slučajeva, ukupno 249


U Srbiji je potvrđeno novih 27 slučajeva koronavirusa, a ukupan broj zaraženih od prvog službeno registriranog pacijenta 6. ožujka do danas u 15 sati je 249, priopćeno je u ponedjeljak na redovitoj tiskovnoj konferenciji srbijanske vlade.


Od posljednjeg izvješća u nedjelju do ponedjeljka u 15 sati testirani su uzorci 61 osobe, od kojih je 27 pozitivno, a 34 negativno na COVID-19.


Hospitalizirano je 19 novopotvrđenih pacijenata, dok je osam osoba s lakšom kliničkom slikom izolirano u kućnim uvjetima.


Nacionalni referentni laboratorij Instituta Torlak testirao je od 6. ožujka do danas uzorke ukupno 822 osobe.


Na bolničkom liječenju je 131 pacijent, a na respiratorima je 15 zaraženih, od kojih je troje u kritičnom stanju.


Epidemiolozi su i danas ponovili upozorenja i sugestije građanima o maksimalnom izbjegavanju socijalnih kontakata, uz poštivanje vladinih mjera ograničenja, a policija je priopćila da je uhićeno više osoba koje su, po ulasku u Srbiju iz ugroženih područja, kršile propisanu mjeru izolacije.


Prvi slučaj pojave COVID-19 u Srbiji službeno je potvrđen 6. ožujka, a do sada su registrirana dva smrtna ishoda među zaraženima koronavirusom, jednog 59-ogodišnjeg kroničnog bolesnika te žene u dobi od 82 godine.


Prvi smrtni slučaj od Covida-19 u europskim institucijama


Jedan ugovorni djelatnik Europskog parlamenta umro je nakon što je zaražen novim koronavirusom, što je prvi smrtni slučaj od Covida-19 u europskim institucijama.


“Nažalost, mogu vam potvrditi da je jedan član osoblja Europskog parlamenta preminuo od posljedica Covida-19”, rekla je Hini glasnogovornica Europskog parlamenta.


Na upit o kome je riječ, glasnogovornica je rekla da nije ovlaštena davati takve informacije.


Iz drugih izvora se doznaje da je riječ o talijanskom državljaninu, koji je radio kao ugovorni djelatnik u informatičkoj službi Europskog parlamenta i da je star četrdestak godina.