Koronavirus

Raste broj zaraženih u Europi i SAD-u koji izdvaj milijarde dolara za borbu protiv bolesti

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZAGREB Raste broj oboljelih od koronavirusa u Europi i Sjedinjenim Državama koje su za borbu protiv bolesti namijenile više od 8 milijarda dolara, a Švicarska i Irak bilježe prve smrtne slučajeve izazvane virusom službenog naziva Covid-19, javljaju u četvrtak agencija.


Uz 58 slučajeva zaraze koronavirusom, Švicarska je objavila i prvi smrtni slučaj, a radi se o 74-godišnjoj ženi s kroničnom bolešću koja se od utorka nalazila u bolnici u Lausanneu, u kantonu Vaud.


Grčka javlja da je broj zaraženih koronavirusom porastao na 10, a radi se o osobi koja je nedavno boravila u Izraelu i Egiptu na vjerskom hodočašću. Grčka je dan ranije na 48 sati zatvorila škole i zabranila javna okupljanja u tri okruga na zapadu zemlje.
Njemačka je izvijestila o 109 novih slučajeva zaraze koronavirusom u samo jedan dan čime te je sveukupni broj oboljelih skočio na 349. Najviše, sa 175 slučajeva, je pogođena pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija.


U SAD-u su od koronavirusa preminule još dvije osobe te se broj smrtnih slučajeva popeo na 11, a Zastupnički dom je odlučio u borbi protiv epidemije izdvojiti 8,3 milijarde dolara. Jedna od preminulih osoba je iz Sacramenta, u Kaliforniji, i to je prvi smrtni slučaj izvan savezne države Washington. Sveukupno, SAD bilježi 100 slučajeva zaraze koronavirusom.


Prema najnovijim podacima, broj zaraženih u svijetu se popeo na 95.371, s 3284 preminulih u 84 zemlje.


Južnokorejske vlasti objavile su u četvrtak 467 novih slučajeva koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji popeo na 6.088, što je najviše izvan Kine.


Tri nova smrtna slučaja potvrđena su čime je ukupan broj umrlih 35 objavili su Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti.


Irak je zabilježio tri smrti izazvane novim koronavirusom u samo jednom danu, u srijedu, što su prve smrti u toj zemlji koja graniči s Iranom, jednom od najteže pogođenih zemalja u kojoj je prema službeni podacima umrlo gotovo 100 osoba.


Bagdad je objavio 35 slučajeva zaraze zadnjih dana. No u srijedu je epidemija Covid-19 odnijela živote u toj državi od 40 milijuna stanovnika u kojoj vlada kronična nestašica medicinskih potrepština, lijekova i bolnica.