Koronavirus u susjedstvu

Raste broj zaraženih u Crnoj Gori: Treći dan zaredom imaju preko 200 novozaraženih ljudi

Hina

Inače, Crna Gora prema službenim podacima bilježi turistički posjet iznad očekivanja. U toj zemlji trenutno boravi oko 167 tisuća turista, ili 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine koja se uzima kao rekordna u crnogorskom turizmu.PODGORICA – Crna Gora danas, treći dan zaredom, bilježi preko 200 novopozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok broj pozitivnih u ukupnom broju testiranih iznosio oko sedam posto.


Kako je priopćeno iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje u posljednja 24 sata registrirano je 219 pozitivnih slučajeva, od kojih je 35 turista.


„Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva covida-19 u Crnoj Gori iznosi 2028, što na 100 tisuća stanovnika iznosi 322“, priopćili su crnogorski epidemiolozi.
Najveća stopa inficiranih je u Budvi, koju i nazivaju prijestolnicom crnogorskog turizma, koja ima blizu dvije tisuće oboljelih u odnosu na 100 tisuća stanovnika.


U Crnoj Gori još uvijek nije službeno potvrđena prisutnost novog delta soja koronavirusa, ali tamošnji epidemiolozi, dok čekaju rezultate uzoraka poslanih u međunarodne laboratorije, tvrde da je upravo ta mutacija uzrok naglog rasta broja inficiranih.


Crnogorske zdravstvene vlasti su krajem prošlog tjedna zabranile posluživanje gostiju unutar ugostiteljskih objekata bez potvrde o cijepljenju ili negativnog testa na koronavirus, dok isti ti uvjeti vrijede za ulazak u noćne i disko klubove bez obzira da li se nalaze na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Također, svi zaposleni u ugostiteljstvu moraju biti cijepljeni.


Zbog tih epidemioloških mjera ugostitelji su za naredni tjedan najavili prosvjede u nekoliko crnogorskih gradova.


Inače, Crna Gora prema službenim podacima bilježi turistički posjet iznad očekivanja. U toj zemlji trenutno boravi oko 167 tisuća turista, ili 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine koja se uzima kao rekordna u crnogorskom turizmu.


Crna Gore je početkom godine bila u vrhu liste zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih. Prvih dana ožujka crnogorske zdravstvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet tjedana i koje su dale rezultate. Sredinom travnja počelo je ukidanje epidemioloških mjera, koje su potpuno liberalizirane početkom ljetne turističke sezone.


Crna Gora je do sad potpuno imunizirala trećinu odraslog stanovništva.