Ulazak u NATO

Putinova sitna osveta: Rusija ukida isporuke struje Finskoj, objašnjenje je smiješno

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Finski predsjednik i premijerka iskazali su spremnost za ulazak Finske u NATO "bez odgode". Stigao je prvi ruski odgovor.Rusija će od subote prestati isporučivati struju Finskoj, zbog neplaćenih računa, objavio je u petak dobavljač RAO Nordic Oy, koji je u stopostotnom vlasništvu ruskog poduzeća InterRAO.


Odluka je objavljena u vrijeme rasta napetosti između Moskve i Helsinkija zbog odluke Finske da “bez odgode” pristupi NATO-u, što je prekretnica u dosadašnjoj politici Finske nastala nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Poduzeće RAO Nordic Oy sa sjedištem u Helsinkiju priopćilo je da nije primilo novac za isporučenu struju Finskoj od 6. svibnja, navodi grupa u priopćenju.
“Riječ je o izvanrednoj situaciji koja se dogodila prvi put u više od 20 godina”, navodi poduzeće i objašnjava da nema sredstava za rad pa je “prisiljeno prekinuti uvoz struje od 14. svibnja”.


“Nadamo se da će se stanje uskoro poboljšati” i da će se isporuke iz Rusije obnoviti, dodaje grupa.


Finska mrežna tvrtka Fingrid priopćila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije “za sada” biti obustavljena zbog poteškoća u primanju plaćanja za električnu energiju prodanu na tržištu.


“Nema prijetnje adekvatnosti električne energije u Finskoj”, kažu u Fingridu.


Dodaju da energija iz Rusije čini oko 10 posto ukupne potrošnje energije u Finskoj: “Nedostajući uvoz može se nadomjestiti na tržištu električne energije, uvozom iz Švedske i domaćom proizvodnjom”.


Finski predsjednik i premijerka u četvrtak su iskazali spremnost za ulazak Finske u NATO “bez odgode”, a Kremlj je rekao da je takva odluka “sigurno” prijetnja Rusiji.


Rusija će “biti primorana poduzeti recipročne mjere, vojno-tehničke i druge, kako bi zaustavila prijetnje svojoj nacionalnoj sigurnosti”, reagirala je ruska diplomacija.


Glavni uvoznik struje iz Rusije prema nordijskim tržištima, RAO Nordic posluje u Europskoj uniji od 2002.