Promjene Ustava

Putinova igra za ostanak na vlasti: Ruska vlada podnijela ostavku, Medvedev ostaje tehnički premijer.

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Predsjednik Putin prethodno je predložio niz temeljnih promjena ustava. »U tom kontekstu je jasno da smo mi kao vlada dužni omogućiti predsjedniku donošenje svih potrebnih odluka za to«, rekao je premijer MedvedevZAGREB/MOSKVA – Ruska vlada podnijela je ostavku nakon govora predsjednika Vladimira Putina o stanju nacije u parlamentu, objavio je premijer Dmitrij Medvedev.


Predsjednik Putin prethodno je predložio niz temeljnih promjena ustava.


»U tom kontekstu je jasno da smo mi kao vlada dužni omogućiti predsjedniku donošenje svih potrebnih odluka za to«, rekao je premijer Medvedev.
Medvedev će ostati tehnički premijer dok Putin ne imenuje novog.


Što predlaže Putin?


Vladimir Putin predložio je referendum o ustavnim promjenama, kojima bi se dio ovlasti predsjednika prebacio na parlament i premijera, u potezu koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon odlaska iz Kremlja, ocjenjuje Reuters.


Na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. godine, Putin (67) bi trebao odstupiti 2024. kada mu završava četvrti predsjednički mandat.


On se još nije izjasnio koji su mu planovi nakon isteka mandata, ali po sadašnjem ustavu, koji zabranjuje više od dva predsjednička mandata zaredom, ne bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika na sljedećim izborima.


Putin je rekao političkoj eliti u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije.


“Naravno da su to vrlo ozbiljne promjene političkog sustava”, kazao je Putin, dodavši kako smatra da su parlament i civilno društvo spremni za promjene.


“To bi povećalo ulogu i važnost parlamenta… parlamentarnih stranaka, te neovisnost i odgovornost premijera.”


Putinove izjave vjerojatno će izazvati nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine, navodi Reuters.


Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon okončanja mandata. I dalje uživa popularnost među mnogim građanima koji ga smatraju stupom stabilnosti dok se drugi žale da je predugo na vlasti.


Kritičari kažu da on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera.


Još jedna opcija koja se često spominje je njegov dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin rekao u srijedu kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti u ustavu.


Iako se ne zna hoće li Putin imati važnu ulogu u ruskom političkom životu nakon 2024., njegovi novi prijedlozi ukazuju na moguće opcije ako odluči ostati u vrhu ruske politike kao što očekuju mnogi njegovi pristaše i kritičari.


Prema tim prijedlozima, premijer bi predstavio parlamentu kandidate za potpredsjednike vlade i ministre, koje bi parlament također potvrđivao.


“Predsjednik bi bio dužan imenovati ih (potvrđene odabire parlamenta) na te dužnosti”, kazao je Putin. “On ne bi mogao odbaciti kandidate koje je potvrdio parlament.”


Dmitri Trenin, čelnik Moskovskog centra Carnegie, izjavio je da je Putin pokrenuo proces promjene državnih ovlasti prije kraja svog sadašnjeg mandata.


Po njegovim riječima, čini se da će Putin također ograničiti ovlasti svog nasljednika na dužnosti nakon što je rekao u srijedu kako se slaže s tim da nitko ne može obnašati više od dva predsjednička mandata zaredom.


Ovo je njegov četvrti mandat. Prvi i drugi obnašao je od 2000. do 2008. a treći i četvrti od 2012. do 2024., budući da je mandat produžen na šest godina.


Međutim, Putin je u srijedu također istaknuo da Rusija mora ostati “snažna predsjednička država” u kojoj će predsjednik zadržati pravo određivanja misija i prioriteta vlade, te pravo smijeniti svakog člana vlade i imenovati šefove svih sigurnosnih službi.