Epidemija

Putin se ne želi igrati s koronavirusom: Rusija Kinezima zabranila ulazak na svoj teritorij

Hina

Foto Yuri Shestak/Vsluh.ru/Handout via REUTERS

Foto Yuri Shestak/Vsluh.ru/Handout via REUTERS

Ta odluka donesena je zbog "širenja epidemije u Kini i zbog toga što kineski državljani i dalje stižu na ruski teritorij"MOSKVA Rusija je u utorak objavila da od četvrtka zabranjuje ulazak kineskih državljana na svoj teritorij, što je nova drastična mjera kojom kani zaustaviti širenje epidemije koronavirusa.


“Ulazak kineskih državljana preko ruskih granica obustavlja se od 20. veljače za poslovna, privatna, studijska i turistička putovanja”, rekla je Tatjana Golikova, zamjenica premijera zadužena za zdravstvo, prenose ruske novinske agencije.


Ta odluka donesena je zbog “širenja epidemije u Kini i zbog toga što kineski državljani i dalje stižu na ruski teritorij”, objasnila je Golikova, koja vodi radnu skupinu zaduženu za borbu protiv koronavirusa.
Brojni Kinezi borave u Rusiji kao turisti, studenti ili ondje rade, a ruskim zračnim lukama prolaze u tranzitu između Kine i Europe.


Ruske vlasti poduzele su stroge mjere sprečavanja širenja epidemije Covid-19 koji je do danas odnio gotovo 1900 života u svijetu. Moskva je naredila zatvaranje oko 4250 kilometara granice između Rusije i Kine, prekid željezničkih veza i smanjenje broja letova prema kineskim destinacijama.


Službeno u Rusiji više nema oboljelih od koronavirusa nakon što su prošlog tjedna iz bolnice izašla dva pacijenta, kineski državljani. Ruski liječnici su rekli da je kod ta dva slučaja zaraza bila blaga.