Rusija

Putin poručio da će odgovoriti ako NATO vojno osnaži Švedsku i Finsku

Hina

Reuters

Reuters

Širenje vojne infrastrukture na to područje sigurno bi isprovociralo naš odgovor, rekao je PutinRuski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak da će Rusija odgovoriti ako NATO počne jačati vojnu infrastrukturu Švedske i Finske koje su mu se odlučile pridružiti zbog sukoba u Ukrajini.


Putin stalno ponavlja da je proširenje NATO-a na istok nakon raspada SSSR-a razlog za napad na Ukrajinu.


Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država, Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na “agresivan” način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju.
Rusija, rekao je, nema problema s Finskom ni Švedskom, pa ne postoji ni izravna prijetnja zbog proširenja NATO-a na te zemlje.


“Ali širenje vojne infrastrukture na to područje sigurno bi isprovociralo naš odgovor”, rekao je Putin čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koja uključuje Bjelorusiju, Armeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.


“Kakav će (taj odgovor) biti – vidjet ćemo kakve će biti prijetnje”, rekao je Putin. “Stvara se probleme bez ikakva razloga. Reagirat ćemo u skladu s okolnostima”.


Rusija je do sada vrlo malo rekla o tome što kani učiniti u slučaju proširenja NATO-a na Finsku i Švedsku.


Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saveznika, rekao je prošli mjesec da bi u tom slučaju Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu.


(Hina) xzt ybcav