Manfred Weber

Pučani već nude suradnju socijaldemokratima, liberalima i Zelenima

Hina

Reuters

Reuters

Weber je istaknuo da bez EPP-a neće biti moguće uspostaviti većinu u Europskom parlamentu te ponudio suradnju socijaldemokratima, liberalima i Zelenima te isključio bilo kakvu suradnju s krajnjom desnicom i krajnjom ljevicomPredsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul najavio je u noći na ponedjeljak da će njegova stranka inzistirati da njezin vodeći kandidat Manfred Weber postane predsjednik Europske komisije.


»Mi smo dobili izbore i naš vodeći kandidat Manfred Weber bit će predsjednik Komisije«, izjavio je Daul nakon objave projekcija budućeg saziva Europskog parlamenta.Prema tim projekcijama, EPP dobija 178 mandata, 8 manje nego dosad.

Weber je istaknuo da bez EPP-a neće biti moguće uspostaviti većinu u Europskom parlamentu te ponudio suradnju socijaldemokratima, liberalima i Zelenima te isključio bilo kakvu suradnju s krajnjom desnicom i krajnjom ljevicom.


Posebno je istaknuo Zelene »kao velike pobjednike« s kojima treba pregovarati o stvaranju nove većine.
Weber je također rekao da je potrebno zadržati sustav ‘spitzenkandidata’ po kojem najjača grupacija ili ona koja može okupiti većinu daje predsjednika Komisije.