Istraga

PRVO NEDVOSMISLENO PRIZNANJE Kremlj: Pad Prigožinova zrakoplova možda izazvan namjerno

Hina

Reuters

Reuters

"Očito je da se razmatraju različite verzije događaja, među kojima je i verzija - znate o čemu govorimo - recimo da se radi o namjerno izazvanom zločinu", rekao je Dmitrij PeskovKremlj je u srijedu objavio da istraga o padu zrakoplova u kojoj je poginuo šef plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin uključuje mogućnost da je nesreća namjerno prouzročena, što je prvo nedvosmisleno priznanje o tomu da je Prigožin možda ubijen.


“Očito je da se razmatraju različite verzije događaja, među kojima je i verzija – znate o čemu govorimo – recimo da se radi o namjerno izazvanom zločinu”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, pozvavši da se “pričekaju rezultati ruske istrage.”


Privatni zrakoplov brazilske izrade Embraer kojim je Prigožin putovao iz Moskve u Sankt Peterburg srušio se 23. kolovoza sjeverno od Moskve, pri čemu je poginulo svih 10 ljudi u avionu. Među njima su bila još dva važna člana grupe Wagner, Prigožinova četiri tjelohranitelja i tročlana posada.
Uzrok nesreće još je nepoznat.


Rusija je obavijestila brazilsko tijelo za istrage zrakoplovnih nesreća kako “u ovom trenutku” neće istraživati pad brazilskog mlažnjaka Embraer u skladu s međunarodnim pravilima, rekla je brazilska agencija Reutersu.


Na novinarsko pitanje o tome da Rusija odbija međunarodnu istragu Peskov je odgovorio: “Dakle, prije svega istraga je u tijeku. Angažirano je rusko istražno povjerenstvo, no u ovom slučaju ne može biti govora ni o kakvom međunarodnom aspektu.”