Otvoren promet

Prvi zrakoplov s devet godina zakašnjenja sletio u novu zračnu luku Berlin

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Putnički dio nove, središnje berlinske zračne luke koja nosi naziv po bivšem socijaldemokratskom političaru Willyju Brandtu, službeno bi trebao biti pušten u promet 31. listopadaSlijetanjem zrakoplova njemačke vlade kojim je ministrica poljoprivreda Julia Kloeckner doputovala iz Luksemburga, službeno je, s devet godina zakašnjenja, otvoren promet u novoj zračnoj luci Berlin/Brandenburg.


Preko 26 godina zrakoplovi Luftwaffe koje koristi vlada i predsjednički ured su polijetali i slijetali sa zračne luke Tegel koja bi trebala biti zatvorena krajem ovog mjeseca.


Putnički dio nove, središnje berlinske zračne luke koja nosi naziv po bivšem socijaldemokratskom političaru Willyju Brandtu, službeno bi trebao biti pušten u promet 31. listopada.
Zračna luka Berlin/Brandenburg je službeno trebala biti puštena u promet u studenom 2011. ali je nakon propusta u protupožarnom sustavu otvaranje isprva pomaknuto za nekoliko mjeseci.


Nakon toga su uvijek iznova otkrivani novi propusti u gradnji što je odgađalo otvaranje nove zračne luke koja je trebala ostati jedina u prometu nakon što je 2008. zatvorena gradska zračna luka Tempelhof a za početak prošlog desetljeća je bilo predviđeno i zatvaranje zračne luke Tegel.Ova zračna luka, koja je obnašala funkciju glavnog aerodroma tadašnjeg Zapadnog Berlina, je posljednjih godina radila povećanim kapacitetom i pod improviziranim uvjetima.


Treća berlinska zračna luka Schoenefeld, bivša glavna zračna luka Istočnog Berlina, u budućnost će služiti kao dodatni terminal novoj zračnoj luci Berlin/Brandenburg koja je izgrađena u blizini.


Zračna luka Berlin/Brandenburg je postala sinonim za neučinkovitost i probleme njemačke birokracije a njegova gradnja je bila popraćena mnogobrojnim skandalima.


Početni planirani troškovi od dvije milijarde eura su na kraju narasli na sedam milijardi eura a u posljednjih nekoliko godina se čak razmišljalo o rušenju postojećih objekata i gradnji potpuno novog aerodroma.


Neki izračuni su u međuvremenu pokazali da nova zračna luka nema dovoljno kapaciteta za njemačku metropolu koja posljednjih godina bilježi značajan porast broja stanovnika.


Dugoočekivano otvaranje nove berlinske zračne luke događa se u vrijeme drastično smanjenog zračnog prometa uvjetovanog krizom zbog pandemije koronavirusa.